Αφρικανική σκόνη

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 17:38

A- A A+

Το φαινόμενο της λεγόμενης λασποβροχής παρατηρείται κυρίως την άνοιξη.

Είναι η εποχή που, με μεγαλύτερη συχνότητα, δημιουργούνται στη Βόρεια Αφρική βαρομετρικά χαμηλά τα οποία συχνά κινούνται προς τη Μεσόγειο.

Τα χαμηλά αυτά προκαλούν επικράτηση νότιων ανέμων στην Αφρική και τη Μεσόγειο, οι οποίοι όταν είναι πολύ ισχυροί παρασύρουν σκόνη από την έρημο.

Η σκόνη μεταφερόμενη στην περιοχή της Μεσογείου προκαλεί, όταν δεν βρέχει, θόλωση της ατμόσφαιρας. Περιέχεται όμως και στα υδροσταγονίδια από τα οποία συνίστανται τα σύννεφα.

Ετσι όταν συντρέχουν συνθήκες για να πέσει βροχή, οι σταγόνες της μεταφέρουν τη σκόνη που περιέχουν στην επιφάνεια της γης, με το γνωστό αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μελέτη το 1999, που έδειξε ότι αφρικανική σκόνη ταξιδεύει μέχρι και την Φλώριδα των ΗΠΑ. Η σκόνη ανασηκώνεται από υψηλούς ανέμους στη Βόρειο Αφρική και μεταφέρεται σε ύψος 6.100 μέτρων (20.000 πόδια), όπου και συλλαμβάνεται από αληγείς ανέμους και μεταφέρεται πέρα από τη θάλασσα. Σκόνη από την Κίνα επίσης μεταφέρεται στη Βόρειο Αμερική.

Bαρομετρικό χαμηλό

Οταν μιλάμε για βαρομετρικό χαμηλό σε μια περιοχή μιλάμε για χαμηλές πιέσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από συννεφιά, και πιθανές βροχές. Το βαρομετρικό χαμηλό είναι η περιοχή της ατμόσφαιρας στην οποία οι ατμοσφαιρικές πιέσεις είναι χαμηλότερες από εκείνες της περιοχής πού την περιβάλλει.

Η αύξηση της υγρασίας στον αέρα μειώνει το βάρος του -κι όμως, ο υγρός αέρας είναι ελαφρύτερος, γιατί τα μόρια του νερού έχουν μικρότερο μοριακό βάρος (δεν ήμουν και Μεντελέγιεφ στο σχολείο, αλλά αν θυμάμαι καλά 18), συνεπώς μικρότερη μάζα- άρα και την πίεση η οποία ασκείται στο βαρόμετρο, οπότε αυτό δίνει χαμηλότερη ένδειξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή