Το διακύβευμα της κάλπης στον Πειραιά

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 19:43
UPD:20:05
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Του Νίκου Μπελαβίλα,
υποψηφίου Δημάρχου Πειραιά, Πειραιάς για Όλους, αν. Καθηγητή ΕΜΠ

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Στην αναμέτρηση όμως της Κυριακής στον Πειραιά διακυβεύονται πολλά περισσότερα από εκείνα που κάποιοι ομολογούν.

Και αυτό γιατί το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει κατά πόσο ο Πειραϊκός λαός βρίσκεται σε εγρήγορση για να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά του συμφέροντα.

Στον Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πείραμα, μια προσπάθεια να εγκατασταθεί η ολιγαρχία στην κοινωνία μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών. Αν θα τα καταφέρει, δεν θα είναι παρά το πρώτο βήμα για να επαναληφθεί το πείραμα ανά την Ελλάδα. Και αν ακούγεται υπερβολικό, πρόκειται ακριβώς για την αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος αξιοποιώντας τις δυνατότητες που η ίδια η δημοκρατία δίνει.

Ο αγώνας μιας ομάδας ανθρώπων, λιγοστών στην αρχή που όμως μέρα με την μέρα αυξήθηκαν για να γίνουν ένα ιδιότυπο κίνημα, ξεπερνά τα στενά όρια της πόλης. Γιατί κύριος στόχος της είναι να σταθεί ανάχωμα στα σχέδια των λίγων να εκμεταλλευτούν την ζωή των πολλών.

Παράλληλα με την δική μας ομάδα, αυτή που αποκαλώ το πλήρωμα του «Πειραιάς για Όλους» κινείται μία άλλη, στον υπέρτατο αγώνα επιβίωσής της. Είναι αυτή των αποτυχημένων που συσπειρώθηκαν κάτω από την ομπρέλα του ολιγάρχη και με επικεφαλής έναν επιτυχημένο επαγγελματία, υποστηρίζουν πως είναι κάτι νέο, ακομμάτιστο με μόνο στόχο τους το καλό του Πειραιά.

Τα πέντε χρόνια στην διοίκηση του δήμου δεν τους ήταν αρκετά. Ήταν μόνο η προθέρμανση και σήμερα διεκδικούν άλλα τέσσερα. Τόσα χρειάζονται για να κάνουν επίδειξη δύναμης, να διεκδικήσουν όσα ο ολιγάρχης χρειάζεται.

Ο δικός μας αγώνας θα είναι μέχρι τέλους. Αρχικά μέχρι την τελευταία ψήφο της Κυριακής και στην συνέχεια μέχρι την τελευταία ψήφο της δεύτερης αναμέτρησης. Γιατί από την πρώτη στιγμή δείξαμε στην κοινωνία του Πειραιά πως υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ανάπτυξης και της ευημερίας, ο δρόμος των ολοκληρωμένων σχεδίων και των ρεαλιστικών προτάσεων. Επιβάλλαμε μάλιστα στους υπαλλήλους του ολιγάρχη, φανερούς και κρυφούς, την ατζέντα μας. Μας ακολούθησαν ακριβώς όπως το προβλέψαμε, μας αντέγραψαν και φυσικά μας πολέμησαν.

Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα 12 όλων και όλων σημείων, αρκετών όμως για να οδηγήσουμε τον Πειραιά στην επόμενη μέρα απεγκλωβίζοντας τον από 16 χρόνια απραξίας και μιζέριας όπου λαμπεροί δήμαρχοι πέρασαν και δεν άφησαν τίποτε πίσω τους.

Τους δείξαμε ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο τι σημαίνει να διεκδικείς, να κερδίζεις. Από το master plan της Cosco που ήθελε να σηκώσει νέους πύργους προσβάλλοντας  την εικόνα και την ιστορία της πόλης μας μέχρι την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που κάποιοι ψευδώς έλεγαν ότι αφορά το σύνολο της πόλης. Και είμαστε σήμερα έτοιμοι να διεκδικήσουμε λιγότερο μπετό μέσα στο λιμάνι. Εμείς, που μας χρεώνουν ως αρνητική την κομματική μας ταυτότητα. Κρίνουν εξ ιδίων προφανώς και το απέδειξαν πριν από λίγους μήνες όταν το ακομμάτιστο έγινε κομματικό μέσα σε λίγα λεπτά λόγω μιας υποψηφιότητας.

Θα τους δείξουμε και πως σχεδιάζεται μια πόλη, πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και πως βρίσκονται λύσεις προς όφελος των δημοτών. Θα τους δείξουμε πως μπορεί ο Πειραιάς να συμβιώσει με τους Κινέζους της Cosco προς όφελος της πόλης. Η διοίκηση της Cosco το ξέρει και όπως αποδέχθηκε το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων έτσι θα δεχθεί και κάθε λογικό αίτημα. Θα τους δείξουμε πως διορθώνεται το κυκλοφοριακό χάος που αποτυχημένοι συνεργάτες τους δημιούργησαν. Με μικρές παρεμβάσεις στην αρχή μέχρι την οριστική λύση. Θα μάθουν πως δεν χρειάζονται για όλα ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι αλλά διάθεση. Πως ένας αριστερός όντως μαζεύει διαφορετικά ακόμα και τα σκουπίδια, πως προωθεί την ανακύκλωση γιατί τότε εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα οφέλη για τους δημότες οι οποίοι θα καταλάβουν την διαφορά και στην τσέπη τους. Θα μάθουν πως από τα μικρά ξεκινούν τα μεγάλα: από τα συντηρημένα πεζοδρόμια και τους δρόμους χωρίς λακούβες μέχρι τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια. Θα μάθουν πως τις περισσότερες φορές χρειάζεται να δεις τι μπορείς να κάνεις εσύ και όχι τι δεν κάνουν οι άλλοι. Αυτά και πολλά ακόμα θα τους μάθει το πλήρωμα του «Πειραιάς για Όλους» ως η επόμενη δημοτική αρχή της πόλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή