Φωτιές ανάβουν οι εξαιρέσεις από τον «Καποδίστρια»

Κι άλλοι θέλουν να αυτονομηθούν
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 20:18
UPD:20:25
A- A A+

Εκρηκτική ήταν η κατάσταση στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. Η τοπική κοινωνία ζητάει την αυτονόμηση της σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ κάποιοι με καραμπίνες πυροβολούσαν στον αέρα. Μαγαζιά έκλεισαν, ενώ το κοινοτικό κατάστημα τελεί υπό κατάληψη.

Οπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, η ένταξη της περιοχής στο Δήμο Σιθωνίας με πρωτεύουσα τη Νικήτη, φράζει την προοπτική ανάπτυξης του Μαρμαρά και ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών στο ύψος του Κάστρου του Πλαταμώνα προχώρησαν και οι κάτοικοι του Πλαταμώνα, που ζητούν κι αυτοί τον διαχωρισμό τους από τον Δήμο Ανατολικού Ολύμπου και την πλήρη αυτονόμηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι τέσσερις αλλαγές στην υφιστάμενη διάρθρωση των Καποδιστριακών Δήμων (σχετικά με την αυτονόμηση των κοινοτήτων Βραχασίου, Ζωνιανών, Μιλάτου και Τσαριτσάνης) αποτέλεσαν τα σημεία αιχμής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη «χρήση των πληροφοριών του δημοσίου τομέα».

Σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης δήλωσε: «Ολα τα περιμένουμε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά το να προσπαθεί ο υπουργός ΕΣΔΔΑ να φορτώσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη δική του μονομερή απόφαση για το Βραχάσι και τις άλλες κοινότητες που θέλει να αποσπάσει από Καποδιστριακούς Δήμους, πάει πολύ».

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασάκης έδινε στη δημοσιότητα την αναφορά του κ. Παπανδρέου, την οποία επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία έχει επί λέξει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, ως εξής: «Βλέπουμε η (Ν.Δ.) να έχει καλλιεργήσει προεκλογικά μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά θέματα όπως το Βραχάσι, και εδώ, κύριε υπουργέ των Εσωτερικών, καθίστε στο τραπέζι του διαλόγου με το Βραχάσι και με την ΚΕΔΚΕ και δώστε τη λύση στο πρόβλημα».

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τονίζει ότι «η δήλωση του κ. Αθανασάκη συνιστά μνημείο ανακρίβειας και διαστρέβλωσης της αλήθειας», ενώ τονίζεται ότι «αυτή τη φορά, όμως, η διαστρέβλωση της αλήθειας από τον κ. Αθανασάκη τεκμηριώνεται από το ίδιο το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, το οποίο και παραθέτει».

Οπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, «ο κ. Παπανδρέου ζήτησε λύση για το Βραχάσι και η λύση δίδεται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή