Οι πολίτες στην Ευρώπη θα πρέπει να μειώσουν αισθητά το ωράριο εργασίας τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποτροπή της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη του think tank Autonomy, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα για τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Ο μηδενισμός των εκπομπών θα απαιτούσε εβδομάδα εργασίας μόλις εννέα ωρών στη Βρετανία, ακόμη λιγότερων στη Γερμανία και ελαφρώς περισσότερων στη Σουηδία, στη βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ για τις εκπομπές αερίων ανά βιομηχανία. Αναγνωρίζεται βεβαίως ότι αυτό θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο. Ωστόσο έστω και μία μικρή μείωση του ωραρίου θα βοηθούσε υποστηρίζει η μελέτη, που φέρει τον τίτλο «Τα οικολογικά όρια της εργασίας».
«Μία πράσινη, βιώσιμη κοινωνία απαιτεί μία σειρά από στρατηγικές- η εβδομάδα των λιγότερων ωρών εργασίας είναι μία από αυτές» αναφέρει η μελέτη και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα μας δίνουν τροφή για σκέψη για το πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για ένα Πράσινο Νέο Συμβόλαιο (Green New Deal), αλλά και το τι μορφή αυτό θα πρέπει να λάβει».
Όπως επισημαίνεται η οικολογική κρίση μας αναγκάζει να σκεφτούμε το πώς θα πρέπει να αξιοποιούμε τα κέρδη της παραγωγικότητας. Αντί να συζητάμε το πώς θα μεγιστοποιήσουμε τις οικονομικές επιδόσεις, η κλιματική κρίση μας αναγκάζει να αλλάξουμε τη συζήτηση και να θέσουμε ένα διαφορετικό ερώτημα: με βάση τις εκπομπές ρύπων, πόση εργασία αντέχουμε;
Η Έμα Γουίλιαμς, εκπρόσωπος της εκστρατείας «Εβδομάδα 4 ημερών» σχολίασε πως η μελέτη υπογραμμίζει τον δεσμό ανάμεσα στην αυτοματοποίηση, τις λιγότερες ώρες εργασίας και την επιτακτική ανάγκη για δράση στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Η ιδέα πάντως δεν φαίνεται να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση σε επίσημους φορείς.
Πηγή: Guardian