Citi: Λήγει ο χρόνος της Τερέζα Μέι

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 15:22
UPD:15:24
REUTERS/POOL
A- A A+

Το σενάριο της παραίτησης της Τερέζα Μέι προτού καν το νομοσχέδιο για τη σύμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές Ιουνίου, είτε «εθελοντικά» είτε με πρόταση μομφής στο βρετανικό κοινοβούλιο είτε μέσα από το Συντηρητικό Κόμμα, αναλόγως τι θα αποφασίσει σήμερα η Επιτροπή 1922 των Τόρις,  προτάσσει σε σημείωμά της η Citi.  

Σύμφωνα με τη Citi, δεν είναι διόλου απίθανο το νομοσχέδιο να μη φθάσει καν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ήδη το πολιτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στη διαδοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει τις εκστρατείες τους, με ομιλίες εφ’ όλης της ύλης. Ορισμένοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και από τους σφοδρότερους πολέμιους της Μέι στο Brexit έχει φθάσει μάλιστα στο αντίπαλο στρατόπεδο, σχολιάζει η Citi.

EURONEWS

Σε κάθε περίπτωση, η εκστρατεία των υποψηφίων για τη θέση της Μέι αναμένεται να επικεντρωθεί στο Brexit, με τους περισσότερους να εμμένουν στις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις τους.

Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα διαδεχτεί τη Μέι, ο πολιτικός αυτός τόνος θα δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στις αναπόφευκτες νέες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, είτε πρόκειται για αίτημα νέας παράτασης της εξόδου της χώρας από την Ένωση είτε στην προσπάθεια να υπάρξει μία νέα συμφωνία είτε στην ανάγκη να μετριαστούν οι συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία.   

Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από το πόσο άσχημη υποδοχή έτυχε η νέα πρόταση της Μέι.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας αναγνώρισαν ότι οι ελπίδες να περάσει τελικά η συμφωνίααΑποχώρησης από τη βουλή είναι ελάχιστες,  παρά την υπόσχεση να δοθεί ευκαιρία για δεύτερο δημοψήφισμα.

Φοβούμενοι μία τέταρτη ταπεινωτική ήττα στη Βουλή, υπουργοί και άλλα στελέχη των Τόρις φέρονται να καλούν την Τερέζα Μέι να ακυρώσει την ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας, που έχει προγραμματίσει για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αν αυτό συμβεί, τότε δεν θα έχει ουσιαστικά λόγο να παραμείνει στην πρωθυπουργία και θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο σε έναν νέο ηγέτη να προσπαθήσει να ολοκληρώσει το Brexit.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή