Ελληνοαλβανική συμφωνία κατά της παράνομης διακίνησης παιδιών

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 14:25
A- A A+

Συμφωνία για την προστασία και αρωγή των παιδιών που πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης, υπέγραψε το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με την υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Ιβα Ζαΐμι.

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση δύο Κυβερνητικών Αρχών σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας με την εμπλοκή των συναρμόδιων υπουργείων. Προβλέπει τον ορισμό προσωρινού κηδεμόνα για κάθε παιδί, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τύχη του ως την αναχώρησή του για την Αλβανία, καθώς επίσης και τη δυνατότητα παρακολούθησης απο τις ελληνικές αρχές της πορείας των παιδιών μετά την επαναπροώθησή τους στο αλβανικό έδαφος.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρουσία της αμερικανίδας πρέσβεως Μάρσι Ρις, του εκπροσώπου του Συμφώνου Σταθερότητας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, του έλληνα πρέσβη στην Αλβανία, Παντελή Καρκαμπάση, και του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εισαγγελέων, Σωτήρη Μπάγια -μία παρουσία με έντονο συμβολισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του πιο ειδεχθούς εγκλήματος», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο κ. Στυλιανίδης και ζήτησε για τη σωστή εφαρμογή της τη στενή συνεργασία των δύο λαών της Κοινωνίας των Πολιτών και των κυβερνήσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη συμφωνία υπόδειγμα για την υπογραφή της και με άλλες χώρες, κάτι που επισήμανε και η κ. Ζαΐμη. Τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας έθεσε η αλβανίδα υφυπουργός, σημειώνοντας ότι η συμφωνία υπογράφεται με μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απο μια χώρα που προσδοκά την ένταξή της στους διεθνείς αυτούς οργανισμούς.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία της αμερικανίδας πρέσβεως καθώς αναμένεται στα μέσα του έτους η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία προσδιορίζεται η θέση κάθε χώρας στο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την αμερικανική υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και συνεργασίας (USAID) για τη στενή συνεργασία με την Hellenic Aid, την αντίστοιχη υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και για την τεχνογνωσία που έχει παράσχει στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι το 2004 διπλασιάστηκαν οι δαπάνες της Hellenic Aid για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων έναντι του προηγούμενου χρόνου απο ένα σε δύο εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης εντάσσεται και η χρηματοδότηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑRSIS με 600 χιλιάδες ευρώ την τριετία 2006-2008, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στο διεθνές πρόγραμμα TACT 3. Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν διεθνείς οργανισμοί και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η USAID, η UNICEF κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή