Avaaz: Ρητορική μίσους από εκατοντάδες ακροδεξιές οργανώσεις στο Facebook

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 10:38
UPD:11:10
A- A A+

Δίκτυο, με περισσότερους από 500 λογαριασμούς στο Facebook, οι οποίοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και προωθούν τη ρητορική μίσους σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, ανακάλυψε το Avaaz, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών παγκοσμίως.

Το Facebook, σε μία προσπάθεια να σώσει τη φήμη του, κάνει προσπάθεια να «καθαρίσει» την πλατφόρμα από τέτοιου είδους λογαριασμούς. Ήδη έχει μπλοκάρει λογαριασμούς με περίπου έξι εκατομμύρια ακόλουθους πριν από της ευρωεκλογές που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα στη Γηραιά Ήπειρο. Την ίδια ώρα ερευνά εκατοντάδες άλλους, τους οποίους ακολουθούν περίπου 26 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με το Avaaz.

Συνολικά, το κίνημα ακτιβιστών κάνει λόγο για περισσότερους 500 ύποπτους λογαριασμούς με παρουσία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Οι περισσότερες είτε διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις ειτε χρησιμοποιούσαν ψευδείς ιστοσελίδες και προφίλ για να προωθήσουν τις ιδέες των κομμάτων που στηρίζουν, παραβιάζοντας τους κανόνες του Facebook.

Τα δίκτυα μάλιστα ήταν πολύ πιο δημοφικλή από τις ιστοσελίδες ή τις ακροδεξιές οργανώσεις σε αυτές τις χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους λογαριασμούς τους οποίους μπλόκαρε η πλατφόρμα έχουν επισκεφθεί χρήστες περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο φορές, αναφέρει το Avaaz.

Στους επίμαχους λογαριασμούς, περιλαμβάνονται ορισμένοι στη Γαλλία που υπερασπίζονται την υπεροχή της λευκής φυλής και στη Γερμανία που αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή προωθούν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην Ιταλία, αντίστοιχοι λογαριασμοί εμφανίζονται αρχικά ως γενικού ενδιαφέροντος (ποδόσφαιρο, ομορφιά) και μετά την εγγραφή των χρηστών μετατρέπονται σε πολιτικά εργαλεία.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή