Ενας «Κώδικας» ζητά συγγραφέα

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2006 18:53

A- A A+

Για λογοκλοπή κατηγορούν τον Νταν Μπράουν, που έγραψε το ευπώλητον «Κώδικας Ντα Βίντσι», οι συγγραφείς Michael Baigent και Richard Leigh. Στις 27/2 άρχισε να συζητείται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του βρετανικού εκδοτικού του οίκου Random House http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4754308.stm . Οι συγγραφείς του βιβλίου «Το Αγιο Αίμα και το Αγιο Δισκοπότηρο» (1982) ζητούν αποζημίωση 10 εκατομμύρια λίρες, καθώς υποστηρίζουν πως ο Μπράουν αντιγράφει τα στοιχεία και τη θεωρία του δικού τους βιβλίου, ότι ο Ιησούς παντρεύτηκε τη Μαρία Μαγδαληνή κι έκαναν ένα παιδί, ξεκινώντας έτσι μία σειρά από απογόνους που προστατεύονταν από μυστικές ομάδες, όπως το Τάγμα των Ιπποτών.

Ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα κι έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς, την Οντρεϊ Τοτού και τον Ιαν Μακ Κέλεν, θα γίνει τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Κώδικας Ντα Βίντσι». H αυλαία ανοίγει στο Παρίσι, με τη δολοφονία του εφόρου του Μουσείου του Λούβρου. Το πτώμα του εντοπίζεται στη Μεγάλη Στοά, γυμνό, σε μια στάση που παραπέμπει ξεκάθαρα στον περίφημο «Βιτρούβιο Ανδρα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στον τόπο του εγκλήματος καλείται γρήγορα ο Ρόμπερτ Λάνγκτον, καθηγητής Θρησκευτικής Εικονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και παλιός «γνώριμος» του συγγραφέα - από το προηγούμενο βιβλίο του «Οι Πεφωτισμένοι». Λίγο αργότερα θα σπεύσει εκεί και η Σοφί Νεβέ, κρυπτογράφος της γαλλικής αστυνομίας και εγγονή του δολοφονηθέντος. Συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, θα ανακαλύψουν μέσα στις αίθουσες του μουσείου μία σειρά κωδικοποιημένων στοιχείων, αλλά και το πανάρχαιο μυστικό του Κοινού της Σιών - μιας αδελφότητας με ζωή σχεδόν 1.000 ετών και μέλη όπως ο Ντα Βίντσι, ο Νεύτων, ο Μποτιτσέλι, ο Ουγκώ.

Το βιβλίο αυτό δεν θα μπορούσε να μη γίνει μπεστ σέλερ. Ο Νταν Μπράουν έχει χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Απλοϊκός τρόπος γραφής, σχεδόν οπτικοποιημένος, αρχαίες ιστορίες και κώδικες, θεωρίες συνωμοσίας, σασπένς, κιβωτός αποκαλύψεων που αφορούν ένα θέμα-ταμπού, τη θρησκεία. Η «αποκάλυψη της μεγαλύτερης συνωμοσίας των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων» που τελικά ποτέ δεν αποδείχθηκε, όσο και αν ο πρώην καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας Νταν Μπράουν ισχυρίζεται το αντίθετο. «Οι θεωρητικές συζητήσεις των ηρώων μου είναι αξιόπιστες».

H μέθοδος δεν είναι καινούρια. Ετσι γράφονται δεκάδες μπεστ σέλερ κάθε χρόνο. Βιβλία προορισμένα για ένα κοινό ημιμαθές, αφελές, διψασμένο για σόου. Για το ευρύ κοινό. Βιβλία που δεν έχουν να κάνουν με την Τέχνη του Λόγου, αλλά τον εκδημοκρατισμό του διαβάσματος.

Υ.Γ. Εχω την εντύπωση ότι η μήνυση των δύο συγγραφέων θα ωφελήσει και το μηνυόμενο -που δεν το 'χει και ανάγκη- και τους ίδιους. Kαι ζήσαν αυτοί καλά...

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή