Νέα προειδοποίηση Τραμπ προς το Ιράν

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 06:26
UPD:10:37
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

To Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη δύναμη» εάν αποπειραθεί να κάνει οτιδήποτε εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, διεμήνυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «πολύ εχθρική» τη στάση της Τεχεράνης έναντι της Ουάσιγκτον.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για μια εκδήλωση στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ δήλωσε πάντως πρόθυμος να αρχίσει συνομιλίες με τους Ιρανούς ηγέτες «όταν είναι έτοιμοι» για αυτές.

Την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει πως «αν το Ιράν θέλει πόλεμο, αυτό θα είναι επισήμως το τέλος του» ηλεκτρίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή.

Σε ανάλογο ύφος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον Αμερικανό πρόεδρο υποστήριξε τη Δευτέρα ότι το Ιράν ευθύνεται για πρόσφατες εχθρικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «συντριπτική στρατιωτική αντίδραση» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

«Είναι σαφές ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Ιράν επιτέθηκε σε πετρελαιαγωγούς και σε πλοία άλλων χωρών και βρίσκεται πίσω από τις απειλές εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Εάν οι ιρανικές απειλές εναντίον αμερικανικού προσωπικού και (αμερικανικών) συμφερόντων υλοποιηθούν, θα προχωρήσουμε σε μια συντριπτική στρατιωτική αντίδραση» έγραψε ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ στο Twitter. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος εδώ και χρόνια τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πολύ πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε πως «η σημερινή κατάσταση δεν είναι κατάλληλη για συνομιλίες». «Η επιλογή μας είναι η αντίσταση και μόνο» ανέφερε, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αργά το βράδυ της Δευτέρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή