Μία νέα εφαρμογή που είναι σε θέση να εντοπίζει την παρουσία υγρού πίσω από το τύμπανο του αυτιού ενός παιδιού, χρησιμοποιώντας απλά ένα φύλλο χαρτί και το μικρόφωνο και το ηχείο του smartphone, ανέπτυξαν ερευνητές στο University of Washington.
Προκειμένου να «ακούσει» την ωτίτιδα, η εφαρμογή παράγει μια σειρά απαλών «τιτιβισμάτων» στο αυτί μέσα από ένα μικρό χάρτινο χωνί. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τα «τιτιβίσματα» επιστρέφουν, η εφαρμογή διαπιστώνει την πιθανότητα της παρουσίας υγρού με ακρίβεια εντοπισμού της τάξης του 85%- ακρίβεια αντίστοιχη με αυτήν που παρουσιάζουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από ειδικούς για τον εντοπισμό της παρουσίας υγρού στο μέσω ους, που περιλαμβάνουν ειδικά εργαλεία. Για τους σκοπούς της εφαρμογής, οι ερευνητές «εκπαίδευσαν» σε 53 παιδιά, ηλικιών 18 μηνών- 17 ετών, έναν αλγόριθμο ο οποίος εντοπίζει αλλαγές στο σήμα και καταχωρεί τα αυτιά με βάση την παρουσία ή όχι υγρού.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στις 15 Μαΐου στο Science Translational Medicine. «Ο σχεδιασμός ενός ακριβούς εργαλείου εξέτασης σε κάτι τόσο κοινό όσο ένα smartphone μπορεί να αποτελέσει game changer για γονείς, καθώς και παρόχους υπηρεσιών υγείας σε περιοχές με περιορισμένους πόρους» λέει ο Σιάμ Γκολακότα, αναπληρωτής καθηγητής στο Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering του UW. «Ένα βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας μας είναι ότι δεν απαιτεί επιπλέον hardware πέρα από ένα κομμάτι χαρτί και μια εφαρμογή λογισμικού που τρέχει στο smartphone».
Μετά τη διάγνωση, οι λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κλασικές μεθόδους, ενώ η επίμονη παρουσία υγρού μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω άντλησης από γιατρό. Μια γρήγορη διάγνωση στο σπίτι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφασίσουν εάν πρέπει να πάνε το παιδί τους στον γιατρό ή όχι.