Πρόωρες εκλογές, εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 16:12
UPD:16:13
REUTERS/Valentyn Ogirenko
A- A A+

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές και εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Αυτές είναι οι δύο προτεραιότητες που έθεσε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ορκωμοσία του σήμερα.

Κωμικός ηθοποιός, χωρίς καμία απολύτως πολιτική πείρα, ο Ζελένσκι εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία πρόεδρος της χώρας τον περασμένο μήνα, εν μέσω οργής αφενός για τη διαφθορά και αφετέρου για τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας του και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

«Πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε εκεχειρία στο Ντονμπάς», την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται εν μέρει από τους αυτονομιστές, τόνισε ο Ζελένσκι, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. Ο νέος πρόεδρος ζήτησε την επιστροφή των Ουκρανών. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο», τόνισε, απομακρυνόμενος τελείως από την πολιτική του προκατόχου του Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ζελένσκι προχωράει στη διάλυση του κοινοβουλίου, το οποίο διάκειται ως επί το πλείστον εχθρικά απέναντί του, και προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αντί να αναμείνει τη διεξαγωγή τους κάποια στιγμή ως τον Οκτώβριο.

«Διαλύω το κοινοβούλιο», ανακοίνωσε, αν και εξακολουθούν να υφίστανται νομικές αβεβαιότητες όσον αφορά το αν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την αυστηρά καθορισμένη διαδικασία.

Η συνεργασία του με το κοινοβούλιο έχει ζωτική σημασία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που τον ψήφισαν και να μπορέσει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να συνεχιστεί η παροχή ξένης βοήθειας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Guardian

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή