Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε στις 28 Φεβρουαρίου 1986. Επιστρέφοντας από τον κινηματογράφο, περπατούσε -χωρίς σωματοφύλακες- με τη γυναίκα του Λίσμπετ σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης, όταν πυροβολήθηκε από άγνωστο στη σπονδυλική στήλη, στις 23.21 τοπική ώρα.
Η δολοφονία του, η πρώτη δολοφονία Σουηδού επικεφαλής κράτους από τη δολοφονία του Βασιλιά Γουστάβου του 3ου της Σουηδίας το 1792, παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.
Αν και ο Κρίστερ Πέτερσον, ένας αλκοολικός, ναρκομανής, με παρελθόν βιαιοπραγιών και ενός φόνου, αναγνωρίστηκε το 1989 από τη σύζυγο του Πάλμε, Λίσμπετ, και καταδικάστηκε ισοβίως, στο εφετείο αθωώθηκε. Δεν αναγνωρίστηκε κίνητρο για τη δολοφονία, ενώ το όπλο του εγκλήματος δεν έχει βρεθεί. Ο Πέτερσον τον Οκτώβριο του 2001, σε μια επιστολή προς την εφημερίδα «Εξπρέσεν», ομολόγησε τη δολοφονία, αλλά η εισαγγελέας Αγκνέτα Μπνλίντμπεργκ έκρινε ότι μόνο η εύρεση του όπλου θα ήταν ικανό ανατρεπτικό στοιχείο.
Ο Πέτερσον έχει ανακαλέσει την ομολογία του. Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε;
Τα πρώτα χρόνια μετά τη δολοφονία, οι υποψίες είχαν στραφεί κατά Κούρδων προσφύγων, με την αιτιολογία ότι ο Πάλμε είχε εκείνο το διάστημα απορρίψει αιτήματά τους για παροχή ασύλου.
Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η δολοφονία του Πάλμε οργανώθηκε από την ακροδεξιά. Ο Πάλμε, παρά τις γνωστές του αντικομμουνιστικές του θέσεις, συχνά ασκούσε κριτική στις ΗΠΑ και αυτό για κάποιους τον κατέτασσε αυτόματα στο άλλο στρατόπεδο.
Μια άλλη θεωρία σχετίζεται με τη δράση του Πάλμε κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Σε ένα ίδρυμα που είχε δημιουργήσει για τη χρηματοδότηση των αφρικανών φοιτητών είχε παρεισφρήσει ένας κατάσκοπος του Απαρτχάιντ, ο Γκρεγκ Γουίλιαμσον, που κατάφερε να φτάσει μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου και να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για τις κινήσεις των μαύρων ηγετών. Τις ημέρες της δολοφονίας ο Γουίλιαμσον βρισκόταν στη Στοκχόλμη. Η σουηδική αστυνομία ερεύνησε τις πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή νοτιο-αφρικανών πρακτόρων στην υπόθεση μόλις το 1994.
Μια άλλη θεωρία σημειώνει ότι ένα μήνα πριν τη δολοφονία, υπεγράφη με τη διαμεσολάβηση του Πάλμε μια από τις μεγαλύτερες αγοραπωλησίες όπλων όλων των εποχών. Η Σουηδική βιομηχανία Μποφόρς πούλησε όπλα στην Ινδία έναντι 1,3 δισ. δολαρίων. Αμέσως ξέσπασε σκάνδαλο στην Ινδία λόγω δωροδοκιών και προμηθειών. Ο Ρατζίβ Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας που υπέγραψε τη συμφωνία, έχασε τις εκλογές. Το 1991 δολοφονήθηκε. Ορισμένοι αφήνουν υπόνοιες ότι ίσως η δολοφονία του, όπως και αυτή του Πάλμε, να σχετίζεται με την υπόθεση αυτή.
Το 1980 ο Ούλοφ Πάλμε είχε αναλάβει μεσολαβητής του ΟΗΕ στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ. Οπως αποκαλύφθηκε χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού διακυβεύονταν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ρόναλντ Ρίγκαν πωλούσε κρυφά από το Κογκρέσο όπλα στο Ιράν, ενώ ταυτόχρονα εξόπλιζε και το Ιράκ. Με τα κέρδη του εμπορίου όπλων χρηματοδοτούσε τους δεξιούς Κόντρας κατά των κομμουνιστών Σαντινίστας στη Νικαράγουα (σκάνδαλο Ιράνγκειτ). Ο Πάλμε το είχε ανακαλύψει;