Brexit: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Τόρις και Εργατικών

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 13:17
UPD:13:33
EPA/STRINGER / POOL
A- A A+

Επισήμως τέλος έβαλαν οι Εργατικοί στις διακομματικές συνομιλίες για το Brexit. Με επιστολή του προς την Τερέζα Μέι, ο Τζέρεμι Κόρμπιν τονίζει ότι η έλλειψη προόδου και η κυβερνητική αστάθεια σηματοδοτούν ότι οι συζητήσεις «έχουν πλέον φθάσει όσο μακρύτερα μπορούσαν».

Διαψεύδοντας τις πληροφορίες του BBC που ήθελε τους Τόρις και τους Εργατικούς να καταλήγουν σε συμφωνία, η επιστολή είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. «Οι συζητήσεις διεξήχθησαν με καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, ήταν λεπτομερείς και εποικοδομητικές. Έγινε σαφές ωστόσο ότι αν και υπάρχουν τομείς όπου ο συμβιβασμός είναι δυνατός, δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε τα σημαντικά πολιτικά κενά μεταξύ μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του Κόρμπιν.

Οι Εργατικοί «θα εξετάσουν σοβαρά» κάθε νέα πρόταση, όπως το επόμενο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει στους Βρετανούς βουλευτές και που θα τους προσφέρει νέες επιλογές επί των οποίων θα μπορούν να ψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης των Εργατικών επαναλαμβάνει στην επιστολή την πάγια θέση του κόμματός του, η οποία είναι ότι απορρίπτει τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ένωση εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Η επικείμενη αποχώρηση της Μέι ήταν ένας από τους λόγους που σύμφωνα με τον Κόρμπιν οι Εργατικοί διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με οποιαδήποτε συμφωνία προέκυπτε από τον συμβιβασμό των δύο πλευρών.

EURONEWS

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύτηκε χθες να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, αμέσως μετά την επόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. – ανεξαρτήτως τι θα προκύψει από αυτήν την τέταρτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λαμβάνοντας την αποχώρηση της Μέι δεδομένη, έχει ανοίξει μάλιστα άτυπα και η κούρσα της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις. Στο πλαίσιο ομιλίας του σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Μάντσεστερ, χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και σκληροπυρηνικός Brexiteer Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του. «Και βέβαια θα το κάνω», απάντησε ρητά και κατηγορηματικά σε σχετικό ερώτημα. 

Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Έπειτα όμως από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία που επί σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η χώρα έχει λάβει παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση μάλιστα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή