Η γάτα και το ποντίκι

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 07:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Η προεκλογική περίοδος δίδει στίγμα όχι μόνο πολιτικό -ασφαλώς πολιτικό- αλλά και οικονομικό. Και τούτο συμβαίνει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι συγκυρίες και οι αντιδράσεις μιλούν από μόνες τους. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίος ο χρόνος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να επιβάλει πρόστιμα ύψους 1,07 δισ. ευρώ στις τράπεζες Barclays, RBS, Citigroup, JP Morgan και MUFG, για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος.

Οι πέντε τράπεζες συμμετείχαν σε δύο καρτέλ όσον αφορά το trading συναλλάγματος σε 11 νομίσματα - ευρώ, βρετανική λίρα, γιεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ, δολάριο Καναδά, δολάρια Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, καθώς και κορόνα Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας. Από την άλλη πλευρά, αναρωτιέται κάποιος αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τη δυνατότητα όσοι επλήγησαν από το συγκεκριμένο καρτέλ να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Φεύγοντας από τη μεγάλη εικόνα και βαδίζοντας στη μικρότερη θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας για παράδειγμα, και αντιστοίχως τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκλογές γαρ εδώ, εκλογές γαρ κι εκεί. Ασφαλώς κάποιες γκρίνιες, υπογραμμίσεις και εκθέσεις μιλούν για παροχολογία από την κυβέρνηση, αλλά μέχρι εκεί φθάνει η καταγραφή, βάζοντας μια υποθήκη για την εκδήλωση πιθανού εκνευρισμού αργότερα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συναντά ουσιαστικά εμπόδια και βέβαια η Επιτροπή δεν επιθυμεί να θέσει τέτοια εμπόδια στην παρούσα φάση. Επομένως τούτο το παιχνίδι του κρυφτού με εκατέρωθεν στόχους το τυρί και τη φάκα αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου η εκλογική αναμέτρηση σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές καταλήξει. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όμως, ξεκινάει η ουσιαστική φάση δυσκολίας: * Γιατί το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης θα είναι άλλο από την 1η.1.20 και το υπάρχον δεν θα έχει πολλά να χάσει από τις ενέργειές του. * Γιατί η Ευρώπη θα έχει πιο σαφή εικόνα προς ποια πολιτική κατεύθυνση κινείται το πράγμα στη χώρα μας. * Γιατί ο τρόπος μέτρησης των εκλογών σε ό,τι αφορά τη γηραιά ήπειρο είναι μάλλον διαφορετικός από τον εγχώριο. * Γιατί οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν πως η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια σημαίνει μια άλλη κατάσταση από την προηγούμενη, που όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να φέρει εκτροχιασμό.

Έτσι, όλες οι πλευρές θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο χρόνος των εθνικών εκλογών και οι διεθνείς ισορροπίες. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: Ας έχουμε κατά νου πως το χαλαρό πρόσωπο της Ευρώπης δεν θα κρατήσει για πάντα!
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή