Αθήνα: Χτίζοντας τις επιχειρήσεις του αύριο

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 21:14
UPD:21:15
GNTOYSkoules
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Αθανασίου Πηλιούνη*

Αθανάσιος Πηλιούνης

Η Αθήνα πρέπει να ξαναγίνει μία πόλη φιλόξενη για τις επιχειρήσεις. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν τα αυτονόητα: η αποκατάσταση της καθαριότητας και της ασφάλειας ως προϋποθέσεων κάθε αστικού περιβάλλοντος που σέβεται τους πολίτες του. Όμως, η ανα-γέννηση της επιχειρηματικότητας στην πρωτεύουσα χρειάζεται και τη δική της θερμοκοιτίδα. Έναν χώρο που θα καλλιεργήσει και αναδείξει τις προσπάθειες των νέων επιχειρηματιών με γνώσεις, όραμα και σχέδιο, παρέχοντας τα αναγκαία εργαλεία για την αξιοποίηση των ιδεών τους. Γιατί όσο καλές και αξιέπαινες είναι οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον χώρο της εστίασης, της αναψυχής και του τουρισμού, είναι καιρός η οικονομία της πόλης να στηριχθεί και σε άλλες ατμομηχανές, με στόχευση ιδίως στην τεχνολογία. Για να μπορέσουμε όμως να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες, όλοι στα πρώτα μας βήματα χρειαζόμαστε ένα ασφαλές λιμάνι. 

Το έναυσμα για την επιχειρηματική αναγέννηση της Αθήνας θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία ενός ή περισσότερων πρότυπων χώρων φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων (Startup Hubs), που θα λειτουργήσουν στην καρδιά της πόλης ως κέντρα καινοτομίας και μοχλοί ανάπτυξης των αντίστοιχων περιοχών. Η συνύπαρξη νεοφυών επιχειρήσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο λειτουργεί ως επιταχυντής επιχειρηματικών ευκαιριών, επιτρέποντας να μοιράζονται εμπειρίες και να δημιουργούν δίκτυα συνεργασιών, κάτι αδύνατον αν στεγάζονταν σε μεμονωμένα γραφεία. Με την αξιοποίηση κτηρίων που ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων και την κατάλληλη τεχνογνωσία, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού, παρόμοιοι πυρήνες δημιουργικότητας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του κέντρου, σε ένα νέο επιχειρηματικό οικοσύστημα που θα φέρνει κοντά τους δημιουργούς με μέντορες και επενδυτές. Σε σύγχρονα διαμορφωμένα κτήρια, με ευκολίες υποδομών, όπως τηλεπικοινωνία υψηλών ταχυτήτων και υπηρεσίες, όπως συμβουλευτική υποστήριξη. Με χώρους υποδοχής και αναψυχής, εύκολα διαμορφούμενους χώρους για συσκέψεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κοινού. Παρόμοια κτήρια στο εξωτερικό, πέραν από κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, είναι επισκέψιμα από το κοινό ως χώροι σύγχρονης αισθητικής και καλλιέργειας της δημιουργικότητας. 

Με τη βοήθεια φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, και τον κατάλληλο σχεδιασμό, κτήρια Startup Hubs υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών μπορούν να δημιουργηθούν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, λειτουργώντας ως μοχλοί ανάπτυξης της απασχόλησης και των επενδύσεων, με σεβασμό στην τοπική κληρονομιά. Δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργειών μεταξύ διαφορετικών περιοχών, επιτυγχάνουμε τον ισορροπημένο καταμερισμό ευκαιριών και θέσεων εργασίας. Ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, παρόμοια κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανές αναβάθμισης, προσελκύοντας γύρω τους νέα εμπορικά καταστήματα.  

Η διεθνής εμπειρία παρέχει παραδείγματα προς μίμηση. Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μία πόλη με παρόμοια πληθυσμιακά μεγέθη με την Αθήνα, το Sydney Startup Hub, μία κυβερνητική επένδυση ύψους 35 εκατ. δολαρίων, σε κτήριο 17.000 τ.μ., στον ετήσιο απολογισμό του πρώτου έτους λειτουργίας είχε ήδη δώσει στέγη σε 480 startups, που συγκέντρωσαν 182 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Είχε δεχτεί πάνω από 36.000 επισκέψεις και είχε φιλοξενήσει πάνω από 25 εκδηλώσεις ανά μήνα, επιφέροντας αύξηση 48% στις τοπικές κρατήσεις. Είχε προσελκύσει μεγάλους επιχειρηματικούς επιταχυντές όπως η Microsoft, που φιλοξενούνται στους χώρους του αξιοποιώντας τα επιχειρηματικά ταλέντα που δραστηριοποιούνται σε αυτούς και είχε λειτουργήσει ως χώρος συνέργειας με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την αξιοποίηση πορισμάτων της έρευνας. 

Όσο κι αν η Ελλάδα δεν είναι Αυστραλία, η δημιουργία παρόμοιων Startup Hubs είναι αναγκαία στην Αθήνα, ακριβώς γιατί μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν ως μοχλοί για την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων για την επιχειρηματικότητα. Παρόμοια φυτώρια θα επιτρέψουν την έμπρακτη υποστήριξη της καινοτομίας και τη δημιουργία, στο εγγύς μέλλον, νέων θέσεων εργασίας υψηλού εργασιακού προφίλ, που τόσο έχουμε ανάγκη. Τα Startup Hubs μπορούν επίσης να αποτελέσουν πόλο έλξης για τη «μεταγραφή» και προσέλκυση μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων στην Αθήνα, με τη δημιουργία γραφείων που θα λειτουργούν ως επιχειρηματικοί επιταχυντές σε τοπικό επίπεδο. 

Αν το στοίχημα της δημιουργίας τους καταστεί δυνατό, τα Startup Hubs, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, μπορούν να αναδειχθούν σε φορείς με βαρύνουσα επιρροή στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Αθήνας. Κερδισμένοι τότε θα είναι όλοι οι Αθηναίοι, καθώς παρόμοια κέντρα θα εκτοξεύσουν τις νέες θέσεις εργασίας στην πόλη και θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα σε περιοχές με επιχειρηματική υστέρηση. Αν δε το εγχείρημα το αγκαλιάσουν νεοφυείς επιχειρήσεις και εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες με ιδέες με πρόσθετη αξία και προοπτική, θα μπορούσε να αναδείξει την Αθήνα σε κέντρο για το επιχειρείν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ως προορισμό για επιχειρηματίες, συνδυάζοντας τα επενδυτικά με τα τουριστικά οφέλη για την πόλη.  

Μία δυνατή επιχειρηματική κοινότητα θα δώσει φτερά στην Αθήνα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θα αποτελέσει νέο ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ των δημοτών, θα ελκύσει επενδύσεις και θα δώσει τα αναγκαία εργαλεία για όλους όσοι θέλουν να δημιουργήσουν πέραν από τις παραδοσιακές μορφές απασχόλησης. Δηλαδή θα επιτρέψει τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, αλλά και την επιστροφή πολλών συνδημοτών μας που την εγκατέλειψαν με το φαινόμενο του brain drain. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς έχουμε ανάγκη στον πρώτο δήμο της χώρας. 

* Βραβευμένος επιχειρηματίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή