Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Έξι υποψήφιοι για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκ των οποίων δύο φαβορί και ένα αουτσάιντερ, συγκρούστηκαν χθες μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες για τα μείζονα ζητήματα που πλέον χωρίζουν, αντί να ενώνουν, την Ευρώπη. Μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή και οικονομία αποτελούν μερικές μόνον από τις σημαντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και αυτές οι οποίες ανέβασαν τους τόνους στη χθεσινή τηλεμαχία, ενόσω ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στη Γηραιά Ήπειρο από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.
Κάθε πέντε χρόνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου προτείνεται με βάση την πολιτική κοινοβουλευτική σύνθεση μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά κανόνα, ο πρόεδρος επιλέγεται από τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίξουν τον υποψήφιο με απόλυτη πλειοψηφία, ο υποψήφιος αυτός εκλέγεται. Ο πρόεδρος συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και έχει το δικαίωμα να προτείνει νέους ευρωπαϊκούς νόμους.
Η ιδέα του debate δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2014. Στόχος ήταν η προβολή μίας πιο δημοκρατικής διαδικασίας, θέτοντας τους υποψηφίους σε μία τρόπον τινά προεκλογική διαδικασία. Τι συνέβη όμως χθες; Και ποια είναι σε γενικές γραμμές η θέση κάθε υποψηφίου;
Μανφρεντ Βέμπερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Ο Μανφρεντ Βέμπερ υπήρξε υψηλόβαθμο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κεντροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε. από νεαρή ηλικία. Τονίζει συχνά τις βαυαρικές ρίζες του, ενώ παράλληλα προωθεί το σχέδιο 10 σημείων για την Ευρώπη.
Έχει δεσμευτεί να διορίσει έναν Επίτροπο που θα επιβλέπει μια νέα σχέση με την Αφρική, με σκοπό τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται επίσης μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, οι οποίες ωστόσο θα περιλαμβάνουν ρήτρες που απαγορεύουν την παιδική εργασία.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Βέμπερ, και ο τομέας στον οποίο επικρίθηκε χθες από τους συνυποψηφίους του, εφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς το κόμμα του μιλάει μεν για ανάγκη φιλόδοξης δράσης στο εν λόγω ζήτημα, όμως στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου δεν ψήφιζε ανάλογα.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ, ο Βέμπερ άφησε αιχμές και για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τη στάση της απέναντι στη Βενεζουέλα, με αφορμή την πρότασή του να καταργηθεί η ομοφωνία στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε.
«Επί τέσσερις εβδομάδες δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση για την καταδίκη του κομουνιστικού καθεστώτος του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, επειδή κάποιοι από την Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούσαν να το μπλοκάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Φρανς Τίμερμανς, Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
Δεύτερο φαβορί και βασικός αντίπαλος του Βέμπερ, ο Ολλανδός πολύγλωσσος Φρανς Τίμερμανς - μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά - είναι ο Α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Ο Τίμερμανς είναι εκείνος που μεθόδευσε, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια και διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, ο Τίμερμανς προκάλεσε αντιδράσεις όταν ερωτηθείς για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones.
Ο Τίμερμανς, όπως και υπόλοιποι υποψήφιοι της Αριστεράς και των Πρασίνων επιμένει στα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας και τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Δέχτηκε ωστόσο και τη σκληρή κριτική του Βέμπερ, ο οποίος επισήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους και των Σοσιαλιστών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις.
Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είναι η γυναίκα που τόλμησε να τα βάλει με εταιρείες-κολοσσούς. Οι έρευνες που επέβλεψε είχαν ως αποτέλεσμα τα πρόστιμα-ρεκόρ της Κομισιόν σε Google και Apple.
Η 50χρονη Βεστάγκερ είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της εμπορικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. και μαζί με την ομάδα της των 900 ερευνητών, «πειραματίζονται» για το πώς θα μπορούσε να είναι μια νέα τάξη πραγμάτων ή τουλάχιστον μια πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη παγκοσμιοποιημένη αγορά.
Στο χθεσινό ντιμπέιτ, η Βεστάγκερ αναγνώρισε ότι η Κομισιόν έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους, ενώ στο οικονομικό κομμάτι επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε τη δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη», αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους-μέλους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Βεστάγκερ ερωτήθηκε χθες για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών. Η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος είναι χώρες στις οποίες πρέπει όντως «να γίνει δουλειά», παραδέχτηκε. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι φορολογικοί παράδεισοι, τόνισε, καθώς «φορολογικοί παράδεισοι είναι εκεί όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους».
Η Βεστάγκερ θα μπορούσε να γίνει επικεφαλής της Κομισιόν εφόσον οι άλλοι υποψήφοι δεν συγκεντρώσουν πλειοψηφία.
Σκα Κέλερ, Κόμμα Πρασίνων
Ευρωβουλευτής από το 2009 με το Κόμμα των Πρασίνων, η Σκα Κέλερ είναι μία εκ των πέντε, άτυπων, υποψηφίων για την προεδία της Κομισιόν.
Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στην τηλεμαχία των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Αν και Πράσινη, ασχολείται και υπερασπίζεται ζητήματα όπως τα δικαιώματα των μεταναστών με την ίδια θέρμη που υπερασπίζεται την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Στο χθεσινό ντιμπέιτ μάλιστα επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι όποιες μελλοντικές συμφωνίες να προφυλάσσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Νίκο Κούε, Ευρωπαϊκή Αριστερά
Πρώην εργαζόμενος στη μεταλλουργία, ο Νίκο Κούε κατάγεται από την Ισπανία, αλλά μεγάλωσε στο Βέλγιο.
Μοιράζεται τον ρόλο με τη Βιολέτα Τόμιτς, πρώην τηλεοπτική ηθοποιό και μέλος του κοινοβουλίου της Σλοβενίας. Αμφότερους τους στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μεταξύ άλλων, τόνισε χθες για μία ακόμη φορά ότι η ενότητα της Ε.Ε. πλήττεται από τις πολιτικές λιτότητας.
Γιαν Ζάχραντιλ, Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
Ο Τσέχος ευρωβουλευτής επιλέχθηκε για να θέσει το ζήτημα του περιορισμού των εξουσιών των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και της ενίσχυσης του ρόλου των μεμονωμένων κρατών-μελών.
Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση αυτή, στη χθεσινή τηλεμαχία ανέφερε δημοσκοπήσεις από την πατρίδα του, οι οποίες έδειξαν ότι το 90% των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει στην Ε.Ε., αλλά το 70% δεν θέλει την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.
«Είναι σαφές ότι οι πολίτες θέλουν την Ε.Ε., αλλά δεν τους αρέσουν όλα όσα προέρχονται από την Ε.Ε.», τόνισε.
Αμείλικτη, όπως αναμενόταν, ήταν η στάση του Ζάχραντιλ στο μεταναστευτικό. Τάχθηκε εναντίον των ποσοστώσεων στη φιλοξενία των προσφύγων και υπερασπίστηκε τα μεταναστευτικά κέντρα εκτός Ευρώπης.