Διευκρινίσεις με αφορμή το περιστατικό μόλυνσης γάτας από τον ιό της γρίπης στη Γερμανία, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικής Επιστασίας της γρίπης των πτηνών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής και ακαδημαϊκός Σπύρος Κυριάκης.
Όπως σημείωσε ο κ. Κυριάκης, «το περιστατικό με τη πιθανή μόλυνση γάτας από τη γρίπη των πτηνών, δεν εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα, γιατί ήταν γνωστό από το 2004 ότι άγρια αιλουροειδή (τίγρεις και λεοπαρδάλεις) είχαν μολυνθεί από την κατανάλωση ωμών (άψητων) πτηνών που είχαν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1)». Στη συνέχεια, πρόσθεσε, επετεύχθη πειραματική αναπαραγωγή της νόσου σε γάτες πειραματόζωα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριάκης, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου από γάτα. Συνιστάται, καθαρά προληπτικά, σε όσους έχουν γάτες και διαμένουν σε περιοχές οι οποίες έχουν καθοριστεί ως ζώνες επιτήρησης ή κοντά σε υδροβιότοπους να τις περιορίσουν κατά το δυνατόν εντός της κατοικίας τους, μέχρι να σταματήσει η μετανάστευση άγριων υδρόβιων πτηνών.
Σε ό,τι αφορά το σκύλο, πρόσθεσε ο καθηγητής, «από τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, ο σκύλος μολύνεται είτε φυσικά, είτε πειραματικά, μόνο από το στέλεχος του ιού της γρίπης του αλόγου, το οποίο δεν μολύνει τον άνθρωπο. Συνεπώς δεν μολύνονται οι άνθρωποι ούτε από το σκύλο ούτε από το άλογο».