Ιράν και Βενεζουέλα ανέβασαν τους τόνους στη συνάντηση Πομπέο - Λαβρόφ

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 13:02
UPD:13:07
REUTERS/POOL

 Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν σε διάφορα μείζονα θέματα, όπως προέκυψε από την κοινή συνέντευξη Τύπου – και όπως αναμενόταν.

A- A A+

Οι συζητήσεις τους σε διάφορα διεθνή θέματα ήταν «ειλικρινής». Αυτός ήταν μάλιστα ο όρος που χρησιμοποίησε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι χθες. Κατά τα άλλα, ωστόσο, πέραν της ομολογίας αυτής της ειλικρινούς συζήτησης, οι δύο ηγέτες διαφώνησαν σε διάφορα μείζονα θέματα, όπως προέκυψε από την κοινή συνέντευξη Τύπου – και όπως αναμενόταν.

Αν και το ευτυχές συμπέρασμα της τρίωρης συνάντησης ήταν πως Ουάσιγκτον και Μόσχα επιθυμούν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και θα εργαστούν σε αυτόν τον σκοπό, αναφέρουν οι «Financial Times», την ίδια ώρα Πομπέο και Λαβρόφ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα δύο μεγάλα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί τον τελευταίο καιρό: το Ιράν και τη Βενεζουέλα.   

«Έχουμε πολλές διαφορές εδώ», τόνισε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στη νέα κρίση ΗΠΑ - Ιράν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και βέβαια επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος και των χωρών που συνεργάζονται με το Ιράν. Ο Πομπέο από την πλευρά του απλώς κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στον δρόμο πίεσης του Ιράν που έχουν χαράξει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αμερικανικής επίθεσης, «εφόσον το Ιράν επιτεθεί στα αμερικανικά συμφέροντα».

Τις σαφείς διαφωνίες τους στη Βενεζουέλα επεσήμανε πρώτος ο Πομπέο τονίζοντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ότι έχει έρθει η ώρα για τον Βενεζουελάνο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία. «Μόνο θλίψη έχει φέρει στους Βενεζουελάνους και ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα πάψει να τον στηρίζει», υπογράμμισε.

«Η δημοκρατία δεν επιβάλλεται διά της βίας», απάντησε χωρίς περιστροφές ο Λαβρόφ για να προσθέσει ευθύς αμέσως: «Οι απειλές που ακούμε ενάντια στην κυβέρνηση Μαδούρο, οι απειλές από τα επίσημα χείλη αντιπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία».

Η Μόσχα είναι ίσως η πιο ισχυρός σύμμαχος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ – περίπου 50 ακόμη χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής που στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή