Αντιδράσεις για την αυτονόμηση 4 κοινοτήτων - Αποκλείονται νέες

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 16:28
UPD:16:52
A- A A+

Υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ η επίμαχη τροπολογία Παυλόπουλου, για τη διοικητική αυτονόμηση των κοινοτήτων Βραχασίου, Ζωνιανών, Μιλάτου και Τσαριτσάνης από τον «Καποδίστρια». Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση, καταγγέλλοντάς τη ρύθμιση ως πελατειακή και ρουσφετολογική. Να σημειωθεί πως, από το 1998, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Βραχασίου και Ζωνιανών στην Κρήτη και της Τσαρίτσανης στο νομό Λάρισας, δεν έχουν αυτοδιοικητικές Αρχές.

«Η επιλογή των τεσσάρων κοινοτήτων έγινε χωρίς κριτήρια - πιθανολογούμε ότι τα κριτήρια ήταν οι εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, προεκλογικές, μετεκλογικές, παρουσία της τηλεοράσεως σ' αυτές τις κοινότητες», σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, υπενθύμισε ότι τροπολογία αντίστοιχη της επίμαχης, έχει καταθέσει και ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Στρατάκης, Ματζαπετάκης και Εξαρχος, είχαν καταθέσει ερωτήσεις για την τύχη του Βραχασίου, της Τσαριτσάνης και της Φαλάνης. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου -υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών- είχε ζητήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Βραχασίου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ.

«Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μου λέει «βρες λύση με την ΚΕΔΚΕ», ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μου λέει «δώσε λύση με ευθεία νομοθετική ρύθμιση» και όταν φέρνω τη ρύθμιση, αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΚΚΕ και Συνασπισμός με την προϋπόθεση να εξεταστούν οι περιπτώσεις των κοινοτήτων που επιθυμούν την αυτονόμησή τους. Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, ζήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για κραυγαλέες -όπως είπε- περιπτώσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Εν τω μεταξύ, συνολικά 51 κοινότητες ζητούν την απόσχισή τους από τους καποδιστριακούς Δήμους, ενώ εννέα βουλευτές της ΝΔ ζητούν από το υπουργό Εσωτερικών, με εκπρόθεσμες τροπολογίες τους, την ένταξη κοινοτήτων στην επίμαχη τροπολογία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει να προτίθεται η κυβέρνηση να υποβάλει στο μέλλον και άλλες τροπολογίες εξαίρεσης από τον «Καποδίστρια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Λασίθι αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του «Καποδίστρια», τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει τον «Καποδίστρια 1», αλλά δεν θα περιοριστεί σε αυτό. Θα προχωρήσει, τόνισε, και σε «Καποδίστρια 2» δημιουργώντας ισχυρότερους δήμους για μία ισχυρή τοπική ανάπτυξη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/01/1160399.htm .

Kινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατοίκων τριών δημοτικών διαμερισμάτων της Χαλκιδικής με αίτημα την αυτονόμηση από Καποδιστριακούς δήμους.

Στον αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών - Σάρτης, στη θέση Καρδάμη, προχώρησαν στις 8:30 το πρωί οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου που ζητούν ανεξαρτητοποίηση από το δήμο Σιθωνίας.

Ο αποκλεισμός κράτησε περίπου τρεις ώρες. Κάτοικοι των κοινοτήτων στο Νέο Μαρμαρά και το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος παρότρυνε την κυβέρνηση «να ζητήσει απο το Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής αντίγραφο απο τις βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του κυρίου Καραμανλή που προβάλλονται συνεχώς από την πρώτη ώρα των κινητοποιήσεων των κατοίκων του».

Στον Αγιο Ιωάννη Λασιθίου κάτοικοι απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή