Επιτρέπεται πλέον υπό όρους η καύση των νεκρών

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2006 18:47
A- A A+

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή, από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, η τροπολογία που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καύση των νεκρών.

Η ρύθμιση παραπέμπει σε Προεδρικό Διάταγμα τον καθορισμό χώρων δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, με την σύμφωνη γνώμη του οικείου δήμου ή κοινότητας και -όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος -«θα υπάρξουν όλες οι εγγυήσεις, ώστε η ελευθερία που παρέχεται πλέον να μην αποτελέσει και αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Το ποιοι πρόκειται να έχουν δικαίωμα στην αποτέφρωση αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς επισήμαναν ότι η τροπολογία είναι «άτολμη» και πως θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα αυτή, σε όλους όσοι το επιθυμούν.

Η αποτέφρωση αφορά άτομα των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις το επιτρέπουν. Προϋπόθεση για την αποτέφρωση είναι η προηγούμενη ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του θανόντος για τη σχετική επιθυμία του, ή η αντίστοιχη δήλωση των συγγενών του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξεως. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών που βρίσκονται στην ίδια τάξη, η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον εισαγγελέα, στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Προκειμένου για ανήλικα τέκνα, η δήλωση γίνεται και από τους δύο γονείς, ή από εκείνον που ασκεί τη γονική μέριμνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή