Τανζανία: Μεγάλα προβλήματα από την ξηρασία

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 09:37
A- A A+

Η έλλειψη τροφίμων στην Τανζανία ενδέχεται να επιδεινωθεί εάν στην περίοδο των βροχών, που άρχισε την 1η Μαρτίου, δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζακάγια Κικβέτε.

"Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε στην κυβέρνηση είναι ότι οι μακρές βροχοπτώσεις που υποτίθεται ότι αρχίζουν τον Μάρτιο δεν θα έλθουν, ή θα είναι ανεπαρκείς", είπε ο Κικβέτε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η Τανζανία και γειτονικές της χώρες πλήττονται από ξηρασία που απειλεί 6 εκατ. ανθρώπους με το φάσμα το λιμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι βροχοπτώσεις είναι απίθανο να σημειωθούν στην χώρα πριν τον Απρίλιο.

Αν αυτό συμβεί, "τότε το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων θα γίνει μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν", είπε ο Κικβέτε, προσθέτοντας πως προς το παρόν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να αποσταλούν στους πολίτες που πλήττονται από την ξηρασία.

Ο τανζανός πρόεδρος είπε ότι απηύθυνε έκκληση σε διεθνείς δωρητές για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας 100.000 τόνων για περίπου 3,7 εκατ. πολίτες, και πρόσθεσε ότι η αντίδραση ήταν καλή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέτρεψε στην Τανζανία να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα χρήματα που καταβάλλει για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους για να αγοράσει τρόφιμα. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση ανέστειλλε την επιβολή φόρων στις εισαγωγές καλαμποκιού, και μείωσε το φόρο που επιβάλλει στο εισαγόμενο ρύζι από το 75% στο 25%.

"Η κυβέρνηση αποθήκευσε και άρχισε να διανέμει 42.669 τόνους καλαμποκιού, που θα πωλούνται 50 σίλινκ το κιλό σε όσους μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα για να το αγοράσουν", είπε ο Κικβέτε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διένειμε 14.591 τόνους καλαμποκιού σε 560.000 ανθρώπους που δεν διέθεταν τα χρήματα για να αγοράσουν ούτε καν τα επιδοτούμενα τρόφιμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή