Επαφές του αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ στην Ουάσινγκτον για το Κυπριακό

Προετοιμασία της επίσκεψης του βοηθού ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Κύπρο
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2006 13:18
A- A A+

Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον πραγματοποίησε στις 27-28/2 ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, όπου είχε επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χειρίζονται το Kυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Γκαμπάρι έδωσε επίσης διάλεξη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, με θέμα τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ΟΗΕ να διευθετεί ειρηνικά τις διάφορες διενέξεις.

Ερωτηθείς τι θα κάνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αν πάλι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απορρίψει το σχέδιο λύσης, ο κ. Γκαμπάρι είπε ότι «στο Κυπριακό ο γ.γ. προσπαθεί να επιτύχει την ωρίμαση του ζητήματος, γι αυτό και συναντήθηκε ξανά με τον κ. Παπαδόπουλο».

Όπως ανέφερε, υπάρχει στο τραπέζι μια τουρκική πρωτοβουλία και ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσπαθεί να διατηρηθεί το μομέντουμ. «Μου ζήτησε να έλθω στην Ουάσιγκτον και να συνομιλήσω με ανώτερους αξιωματούχους, γύρω από το τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού για να ασκήσουμε πιέσεις στα μέρη να κινηθούν στην κατεύθυνση της ειρήνης μέσω διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κ.Γκαμπάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η επίσκεψη Γκαμπάρι σχετίζεται με την προετοιμασία της επίσκεψης στην Κύπρο του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, με τον οποίο και συναντήθηκε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή