Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη Β. Κορέα: Από πυραύλους μικρού βεληνεκούς μπορεί να ξεκινήσει πόλεμος

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 11:44
REUTERS/Leah Millis
A- A A+

Επικίνδυνα ανεβάζει τους τόνους η Βόρεια Κορέα, προειδοποιούν αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν τις δοκιμές όπλων των τελευταίων ημερών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι με τα όπλα αυτά – είτε μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με τη Σεούλ, είτε μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ – μπορεί κάλλιστα να αρχίσει ένας πόλεμος με τη Νότια Κορέα ή τις ΗΠΑ.

Μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο 17.000 τόνων, το «Wise Honest», το οποίο κατηγόρησαν ότι παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξάγοντας άνθρακα και εισάγοντας μηχανήματα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την ένταση με τις ΗΠΑ δίνοντας εντολή για «πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

REUTERS/HANDOUT

Αντικρούοντας τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού στρατού ότι οι χθεσινές δοκιμές αφορούσαν δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε χθες στη δοκιμή ενός όπλου «μεγάλου βεληνεκούς», αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση να διευκρινίσει τον τύπο του όπλου και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος».

Επισήμως, η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει στη δοκιμή πυραύλου από τις 29 Νοεμβρίου 2017, οπότε εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBMs), ικανό, σύμφωνα με την ίδια, να πλήξει το αμερικανικό έδαφος. Το Σάββατο ωστόσο εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι, ένας εκ των οποίων ήταν μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με ειδικούς.

EURONEWS

«Στόχος του Κιμ, εκτός από το να αποδείξει ότι τα προγράμματα εξοπλισμών της χώρας του γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, είναι ξεκάθαρος: να αποδείξει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους ότι δεν αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στους όρους της αποπυρηνικοποίησης, η Πιονγκγιάνγκ θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο», σχολιάζει π ο Χάρι Καζιάνις από το Center for National Interest.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα αποφεύγουν να σχολιάσουν για την ώρα, δίνοντας κυρίως έμφαση στο γεγονός ότι οι πύραυλοι είναι μικρού βεληνεκούς – και άρα δεν φτάνουν στο αμερικανικό έδαφος. Ειδικοί επί του θέματος όμως επιμένουν ότι οι νέοι πύραυλοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμώνται.

«Η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να υποβαθμίζει τους πυραύλους αυτούς επειδή δεν είναι μεγάλου βεληνεκούς (ICBMs). Ακόμη όμως και αν δεν είναι δυνατό να φθάσουν στο αμερικανικό έδαφος, από πυραύλους αυτού του είδους μπορεί να ξεκινήσει ο πόλεμος», επισημαίνει στο Reuters η Μελίσα Χάναμ, ειδικός από το κέντρο Datayo, το οποίο εντοπίζει απειλές για τη διεθνή ασφάλεια. «Είναι μικροί, εύκολοι να τους κρύψεις και δεν μπορείς να γνωρίζεις την εκρηκτική κεφαλή τους. Μπορεί να φέρουν πυρηνική κεφαλή», προειδοποιεί η Χάναμ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή