Δημιουργείται ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην Ε.Ε.

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 16:58
UPD:17:01
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Τη δημιουργία  για πρώτη φορά μιας ειδικής ευρωπαϊκής ομάδας που θα τρέχει οπουδήποτε στην Ευρώπη για να συνδράμει όλα τα κράτη μέλη και να βοηθά να σώζονται ζωές και περιουσίες, γνωστοποίησε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ.Στυλιανίδη, η διαδικασία σύστασή της βρίσκεται σε μεταβατική φάση και επισήμανε πως και η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει γιατί έχει τις δυνάμεις και, κυρίως μετά τις εμπειρίες που έχει με τις πυρκαγιές και τις πλημύρες, θα έχει τη δυνατότητα να είναι από τα ενεργότερα μέλη.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το RescEU είμαι μια τομή στα θέματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καθώς αποτελεί μια χειροπιαστή αλληλεγγύη για τον Ευρωπαίο πολίτη.

«Είναι χειροπιαστή αλληλεγγύη τη στιγμή των φυσικών καταστροφών, να είναι κοντά ο ένας στον άλλον, να νιώθει ο ένας Ευρωπαίος δίπλα στον άλλον. Και αυτό, δυστυχώς, επειδή τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν είναι fake news, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι εμείς, θεωρώ ότι το RescEU είναι η ευρωπαϊκή απάντηση και αυτά τα νέα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι η απάντηση στον λαϊκισμό ότι το κοινό μας σπίτι βασίζεται στην αλληλεγγύη. Και έχει τις δυνάμεις, έχει τα εργαλεία να επιδείξει αυτή τη χειροπιαστή αλληλεγγύη επί του εδάφους, την ώρα της κρίσης», συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξήρε το έργο του κ. Στυλιανίδη σ' έναν τομέα, ο οποίος -όπως τόνισε- έχει εξαιρετική σημασία και κρισιμότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύουν από τα μορφώματα λαϊκισμού και ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται ευθέως το οικοδόμημα αυτό.

«Εκείνο που "τρέφει" αυτά τα μορφώματα είναι η έλλειψη αρχών και αξιών, ιδίως η κατάρρευση - μπορώ να πω σε ορισμένες περιπτώσεις - του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, το οποίο εσείς υπερασπισθήκατε. Επομένως, και το δικό σας έργο μας επιτρέπει να πούμε σήμερα, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, ότι πρέπει να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα από εκείνους που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν, και μαζί μ' αυτό να κατεδαφίσουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», κατέληξε ο κ.Παυλόπουλος.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή