Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον για την απόσυρση του Ιράν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 14:33
UPD:14:39
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
A- A A+

Η εξωτερική πίεση, και κυρίως οι ΗΠΑ, είναι ο λόγος για το οποίο το Ιράν αποφάσισε να αποσυρθεί εν μέρει από τις δεσμεύσεις του, όπως αυτές ορίζονται βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικά, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, σε επιστολή του προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Κίνας και της Ρωσίας, ο ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα σταματήσει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα του βαρέος ύδατος και του εμπλουτισμένου ουρανίου - μέχρι σήμερα πωλεί μέρος τους - ενώ διατυπώνεται η απειλή πως η Τεχεράνη ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα «εντός 60 ημερών».

EURONEWS

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει μιλήσει επανειλημμένως για τις συνέπειες απερίσκεπτων βημάτων όσον αφορά το Ιράν και με αυτό εννοώ την απόφαση που έλαβε η Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Τώρα βλέπουμε πως αυτές οι συνέπειες έρχονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Επιθυμία της Ρωσίας είναι να κρατήσει με κάθε τρόπο τη συμφωνία ζωντανή, τόνισε ο Πεσκόφ, και με σκοπό αυτόν οι Ρώσοι διπλωμάτες κάνουν ό,τι μπορούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

REUTERS/LEA DESRAYAUD

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ από την πλευρά του, ο οποίος βρίσκεται για συνομιλίες στη Μόσχα, τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του πως η απόφαση της Τεχεράνης να περιορίσει κάποιες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις είναι νόμιμη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ζαρίφ δήλωσε συγκεκριμένα στον Σεργκέι Λαβρόφ πως οι ενέργειες του Ιράν δεν παραβιάζουν τους αρχικούς όρους της πυρηνικής συμφωνίας και πως η Τεχεράνη έχει τώρα 60 ημέρες στη διάθεσή της προκειμένου να προβεί στα απαραίτητα διπλωματικά βήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή