Η Ε.Ε. φοβάται τη στάση του Ιράν στα πυρηνικά

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 18:33
UPD:18:39
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

H Eυρώπη θα πρέπει να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, στην περίπτωση που η Τεχεράνη παραβεί διατάξεις της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά, ανέφερε στο Reuters πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία.

Όπως μετέδωσε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRIB του Ιράν, η Τεχεράνη σκέφτεται να επανεκκινήσει μέρος του πυρηνικού προγράμματος, ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία του 2015. Παρ' όλα αυτά, η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

«Δεν θέλουμε να ανακοινώσει αύριο η Τεχεράνη ενέργειες που θα παραβίαζαν την πυρηνική συμφωνία, διότι σε αυτή την περίπτωση, εμείς οι Ευρωπαίοι  θα είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε τις κυρώσεις», ανέφερε η πηγή. «Δεν το θέλουμε αυτό και ευελπιστούμε ότι οι Ιρανοί δεν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση».

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, πασχίζουν να σώσουν τη συμφωνία, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να απομονώσουν την Τεχεράνη.

Παρ' όλα αυτά, και οι τρεις έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει το Ιράν ότι πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας και, κυρίως, τις διατάξεις που αφορούν την πυρηνική δραστηριότητα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή