Στ. Πενταρόφσκι: Στρατηγικός μας στόχος η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 18:28
UPD:18:33
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
A- A A+

  Την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθόρισε ως στρατηγικούς στόχους της πολιτικής του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα Politika.

Ανέφερε ότι η επιλογή αυτή έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών και υπενθύμισε ότι από το 1993 το κοινοβούλιο, με σχετική απόφαση είχε θέσει ως στόχο της εξωτερικής πολιτικής, την ένταξη στους ευρώατλαντικούς θεσμούς. Τόνισε ωστόσο ότι κατά την διάρκεια της θητείας του θα προσπαθήσει να αναπτύξει στενότερες σχέσεις συνεργασίας και με την Ρωσία καθώς επίσης και με την Κίνα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα, υπογράμμισε πως το ζήτημα ήταν πολύπλοκο και εκτίμησε ότι η επίλυση του επετεύχθη διότι «δύο προοδευτικοί πρωθυπουργοί» βρέθηκαν την ίδια χρονική στιγμή στην ηγεσία των δύο χωρών.

«Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισαν το πρόβλημα με την επιθυμία να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα αποτελεί ήττα για κανένα από τα δύο κράτη και κανέναν από τους δύο λαούς» τόνισε ο Πενταρόφσκι.

Επισήμανε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία καλή συμβιβαστική λύση, η οποία διευθετεί και ζητήματα εθνικής ταυτότητας, σχετικά με τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την παράδοση. Ενώ -συμπλήρωσε- ο προσδιορισμός «Βόρεια» που προστέθηκε στον όρο Μακεδονία υποδηλώνει ότι το νέο κράτος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας».

Ο μελλοντικός πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, στην συνέντευξη του στη εφημερίδα Politika, αναφέρθηκε και στην πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στη Σερβία. Δήλωσε ότι επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αμέσως μόλις αναλάβει, επίσημα, τα καθήκοντα του.

Εξηγώντας τη στάση της χώρας του στο ζήτημα του Κοσόβου, υποστήριξε την άποψη ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας, το 2008, αποτελούσε επιλογή στρατηγικής σημασίας με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας ανήκει στην αλβανική εθνική κοινότητα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή