Σε εγρήγορση η Λευκωσία για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Για «δεύτερη εισβολή» έκανε λόγο ο Ν. Αναστασιάδης
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 11:22
UPD:15:53
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Πολιτική στήριξη απέναντι στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα επιδιώξει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά την διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρουμανία.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «δεύτερη εισβολή» τις τουρκικές ενέργειες και πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση «βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική που σχεδιάστηκε εν όψει των κινδύνων που προβλέπαμε ότι θα μπορούσε να ακολουθήσουν οι απειλές της Τουρκίας».

«Πρόκειται για μια, καθαρά, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ή για μια, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσω, δεύτερη εισβολή, δεδομένης της παραβίασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό που εκ καθήκοντος πράττουμε και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση» υπογράμμισε.

EURONEWS

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε καταστροφικό πλήγμα την εικόνα που δημιουργείται στην κυπριακή ΑΟΖ και ερωτηθείς αν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες στην περίπτωση που ο «Πορθητής» βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια μακριά από την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «σίγουρα δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα» λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, συμπληρώνοντας πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

ΟΗΕ: Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις

Σημειώνεται ότι μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του Στεφάν Ντούζαρικ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την πάγια θέση του Οργανισμού στο θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων και των εντάσεων που προκαλούνται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Ντούζαρικ, ο κ. Γκουτέρες «παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις» και «προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων».

Ικανοποίηση για τις διεθνείς αντιδράσεις

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τον διεθνή παράγοντα αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις.

Ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως οι αντιδράσεις που καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας διαδέχονται η μία την άλλη, επισήμανε ωστόσο αυτή η υποστήριξη πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, γίνονται διάφορες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να υπάρξει κόστος προς την Τουρκία ως συνέπεια των ενεργειών της.

Ερωτηθείς αν ο κ. Αναστασιάδης, θα απαιτήσει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι πρόκειται για άτυπο συμβούλιο και διερευνώνται οι δυνατότητες που υπάρχουν. «Είναι πολιτική στήριξη την οποία διερευνούμε για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί και θα υπάρχει άλλο συμβούλιο μέσα στον Μάιο στο οποίο μπορεί να τεθούν και συγκεκριμένα μέτρα» διευκρίνισε.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Κύπριος πρόεδρος θα επιχειρήσει να αποσπάσει κάποιες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίες θα στέλνουν μήνυμα προς την Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Λευκωσία στοχεύει σε αποφάσεις οι οποίες θα έχουν υψηλό κόστος για την Τουρκία και οι οποίες έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια κ.ά..

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΡΙΚ, Φιλελεύθερο Κύπρου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή