Αιχμηρή παρέμβαση της Ε.Ε. για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Ζητεί το σκεπτικό της απόφασης και διεθνείς παρατηρητές
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 11:14
UPD:11:20
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης για την επανάληψη των εκλογών για το δήμο Κωνσταντινούπουλης ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Άγκυρα. Σημειώνει δε πως θα πρέπει διεθνείς παρατηρητές να εγγυηθούν την διαφάνεια της όλης διαδικασίας. 

«Η αιτιολόγηση αυτής της πολύ σημαντικής απόφασης, η οποία ελήφθη σε ένα εντόνως πολιτικοποιημένο περιβάλλον, θα πρέπει να διατεθεί χωρίς καθυστέρηση στον δημόσιο έλεγχο» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. 

Οι δύο αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό τα Εκλογικά Συμβούλια της Κωνσταντινούπολης να μπορούν να εκτελούν το έργο τους με ανεξάρτητο, ανοικτό και διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τους διεθνείς εκλογικούς κανόνες και πρότυπα, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασία. «Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να επεκτείνουν την πρόσκλησή τους σε διεθνείς παρατηρητές, όπως το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να παρακολουθήσουν τις εκ νέου εκλογές» τονίζουν.

EURONEWS

Σχολιάζουν επίσης πως οι αποφάσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να κηρύξουν εκλεγμένους δημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων μη ακατάλληλους να αναλάβουν καθήκοντα στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας (παρόλο που οι υποψηφιότητες τους είχαν ελεγχθεί και επικυρωθεί πριν από τις εκλογές), δίνοντας εντολή δημάρχου σε υποψηφίους, που ήρθαν δεύτεροι σε ψήφους, «έρχεται σε αντίθεση με τον κεντρικό στόχο μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας για να διασφαλιστεί ότι η βούληση του λαού». 

Κάνουν τέλος λόγο για υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας στην οποία ο τουρκικός λαός έχει επιδείξει τη δέσμευσή του συγκεντρώνοντας τις ψήφους του σε πολύ μεγάλο αριθμό, καθώς και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

 Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή