Πάτησαν «φρένο» οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2018- καμπανάκι από την ΙΕΑ

Για πρώτη φορά από το 2001 δεν είχαμε ανάπτυξη
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 10:19
UPD:10:20
REUTERS/STRINGER
A- A A+

H θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, αλλά διευρύνοντας τις οικονομικές ανισότητες και ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερη καθαρή ενέργεια, όπως παραδέχονται όλοι. Ωστόσο μετά τη δυναμική στροφή των περασμένων ετών, η προσπάθεια για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε τέλμα. 

Αυτό προκύπτει από έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πισωγυρίσματα. Το 2018 για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκατίες η ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «κόλλησε», μένοντας στα επίπεδα του 2017. 

Η IEA κάνει λόγο για «μία απροσδόκητη αποδυνάμωση της δυναμικής, η οποία εγείρει ανησυχίες για την επίτευξη μακρπρόθεσμων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Όπως εξηγεί για πρώτη φορά από το 2001 η παραγωγική ικανότητα απέτυχε να αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Οι ρυθμοί παραγωγής ήταν κατά μέσο όρο για κάθε μορφή ενέργειας μόλις στο 60% της δυναμικής που θα έπρεπε να έχει γι ανα επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα.

Η παραγωγική δυνατότητα των ανανεώσιμων πηγών πρέπει να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά τουλάχιστον 300 GW ετησίως έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως εκτιμά η ΙΕΑ. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή