Κίνα: Εκτός διαπραγματεύσεων για τριμερή συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 15:50
UPD:15:54
EPA/SERGEI CHIRIKOV
A- A A+

Η Κίνα δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για νέα τριμερή συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.  

Η Ουάσιγκτον επάνεφερε πρόσφατα την πιθανότητα μίας νέας συμφωνίας, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», στα τέλη Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνησή του να προετοιμάσει το έδαφος για μία νέα συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα, εξαιτίας του υψηλού κόστους της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών του 21ου αιώνα.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF), τον Φεβρουάριο. Την ίδια οδό ακολούθησε αμέσως μετά και η Ρωσία, εγείροντας φόβους για μια νέα ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ ωστόσο δήλωσε πως οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται στο «χαμηλότερο επίπεδο» των αναγκών για την εθνική της ασφάλεια και πως δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Η Κίνα τασσόταν πάντα υπέρ της πλήρους απαγόρευσης και καταστροφής των πυρηνικών όπλων, είπε ο Γκενγκ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή