Αμερικανικά αντιτορπιλικά στη Νότια Σινική Θάλασσα ενώ κρίνονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 13:42
UPD:13:45
U.S. Navy
A- A A+

Δύο αντιτορπιλικά πλοία έστειλαν οι ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα, στα διαφιλονικούμενα νησιά τα οποία διεκδικεί η Κίνα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.   

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά πλοία «Preble» και «Chung Hoon» έπλευσαν κοντά στους υφάλους Γκάβεν κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Σπάρτλι στην Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Έβδομου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Κλέι Ντος.

Σύμφωνα με τον Ντος, το «αθώο πέρασμα» εντός της ζώνης των 12 πραγματοποιήθηκε για να «αμφισβητηθούν οι υπερβολικές ναυτικές αξιώσεις και για να διατηρηθεί πρόσβαση σε οδικές οδούς, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά πλοία έπλευσαν κοντά στα νησιά χωρίς άδεια από την κινεζική κυβέρνηση και το κινεζικό ναυτικό τους διεμήνυσε να απομακρυνθούν.

Οι νέες εξελίξεις έρχονται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δυναμίτισε τις ελπίδες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, δηλώνοντας χθες ότι οι δασμοί σε κινεζικά αγαθά, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, αυξάνονται από την Παρασκευή στο 25%, παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς από αξιωματούχους της Ουάσιγκτον για σημαντική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή