Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν επί χρόνια ταμπού στην Ελλάδα. Ωστόσο η δεκαετής κρίση βοήθησε στο να γίνουν πιο ορατά στην κοινωνία, με τους ανθρώπους να μιλούν πια πιο ανοιχτά για αυτά. Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το BBC.
Καθώς το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27% και τα επίπεδα φτώχειας απογειώθηκαν, το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από κατάθλιψη για έναν ή περισσότερο μήνα αυξήθηκε από 3,3% το 2008 στο 12,3% το 2013, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ενώ προσθέτει ότι στο ίδιο διάστημα τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά 40%. Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας κόπηκε κατά περισσότερο από 50%.
«Έως και πριν από λίγα χρόνια, η κοινωνία δεν έδινε προσοχή στο ζήτημα. Η κρίση έφερε προβλήματα, που αγνοούσαμε στο προσκήνιο» σχολιάζει στο BBC ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Το αποτέλεσμα είναι να αλλάζουν οι συντηρητικές αντιλήψεις. Το 2009 το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με την δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι ένδειξη προσωπικής αδυναμίας. Το 2014 το ποσοστό είχε πέσει στο 36%. Στο Αιγινήτειο ψυχιατρικό νοσοκομείο άνθρωποι όλων των ηλικιών, με διαφορετικό υπόβαθρο ζητούν πια βοήθεια. «Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση» σημειώνει ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.
Από την πλευρά της νοσοκόμα σχολιάζει πως «οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο εκείνους που επηρεάζονται μέσα από τις δικές τους εμπειρίες». Μόλις χτύπησε η κρίση, όπως σημειώνει, «οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά ψυχολόγους και έπρεπε να έρθουν στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορούσαν να δουν μόνοι τους ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα».
Για τον κ. Κατσαδώρο, πάντως, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας, αναφορικά με την αυτοκτονία. Σημείωσε ότι παλαιότερα οι ιερείς δεν κήδευαν όσους αυτοκτονούσαν, ενώ σήμερα η Εκκλησία έχει φτάσει στο σημείο να προσπαθεί να αποτρέπει τις αυτοκτονίες και να μιλάει για τις θεωρούμενες, προηγουμένως, ως αμαρτίες.
Η επόμενη πρόκληση είναι να εμπλακεί και η πολιτεία σε μια ευρεία προσπάθεια αποτροπής των αυτοκτονιών.
naftemporiki.gr