Στυλιανίδης: Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδος - ΠΓΔΜ

Εγκαίνια του νέου προξενικού γραφείου της Ελλάδος στο Μοναστήρι
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 16:16
A- A A+

Το ελληνικό Γραφείο Προξενικών Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μοναστήρι, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων των Σκοπίων και του προξένου Δημήτρη Παπανδρέου, εγκαινίασε το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Ξεπερνώντας τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, ερχόμαστε εδώ να οικοδομήσουμε νέα γέφυρα, μια γέφυρα μεταξύ των κρατών, των αγορών αλλά και των ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Με καλή θέληση και κοινή προσπάθεια θα φτάσουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις, επωφελείς και για τις δυο πλευρές. Αυτό συμβολίζει η σημερινή μου παρουσία με την οποία ανοίγει νέα σελίδα και αρχίζει νέα σχέση με στόχο την ειρήνη και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια».

Όπως είπε, «το προξενικό γραφείο φιλοδοξεί να διευκολύνει αυτή τη προσπάθεια και να ενισχύσει την σταθερή στρατηγική θέση της Ελλάδας, να στηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και αυτής της χώρας». «Σύνορα που τα διαβαίνει το εμπόριο δεν τα διαβαίνουν οι στρατοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι στην ΠΓΔΜ έχουν γίνει ελληνικές επενδύσεις ύψους 850 εκατ. ευρώ, οι οποίες δημιούργησαν 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι διελεύσεις στα σύνορα των δυο χωρών ξεπερνούν τις 45.000 μηνιαίως.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Τσεμάλι Χασάνοβιτς σημείωσε πως το ελληνικό προξενικό γραφείο θα συμβάλλει στην πραγμάτωση των συμφερόντων και των δυο πλευρών και είναι ένα στοιχείο που υποδηλώνει την επιθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει στην ένταξη μας στην Ε.Ε..

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είναι ανοιχτό για οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ μας, τόνισε ο κ. Χασάνοβιτς και υπογράμμισε πως «θα δείξουμε ότι με την συνεργασία μας ότι είμαστε καλοί φίλοι και ότι στα βόρεια σύνορά σας έχετε φίλους».

Τέλος η πρέσβης της Ελλάδος στα Σκόπια, Δώρα Γροσομανίδου, σημείωσε ότι «με τη λειτουργία του νέου προξενικού γραφείου ξαναρίχνουμε γέφυρα στην περιοχή μετά από απόσυρση 80 χρόνων. Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που σηματοδοτεί τα βήματα της ιστορίας και της πραγματικότητας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η πρέσβης, το νέο προξενικό γραφείο μέσα σε τρεις μήνες λειτουργίας έχει ήδη εκδόσει 5.500 βίζες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή