Προεκλογικό ντιμπέιτ διαρκείας

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 07:05
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected] 

Σε «ντιμπέιτ» διαρκείας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας, μετά το Πάσχα. Η κατάσταση της οικονομίας, η διαφθορά με υποθέσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τα δύο μεγάλα κόμματα, η υπόθεση Πολάκη και η συνέχειά της στη Βουλή, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία αλλά και οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, είναι τα θέματα της ατζέντας της προεκλογικής περιόδου για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν διαφορά από έξι ως εννιά μονάδες υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.    

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίζει τον προεκλογικό κύκλο εμφανίσεων, μιλώντας αύριο στα Χανιά, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε νίκη του Σταύρου Αρναουτάκη, που επισήμως Στη Βουλή, η πολιτική αντιπαράθεση ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. 

Μαζί με την πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες – σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ 1 – ότι η ΝΔ θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα αι πρόταση για τη μη μείωση του αφορολογήτου, καλώντας την κυβέρνηση να την υπερψηφίσει.

Στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν αυτήν την κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη ως προσπάθεια να απαντήσει στο πακέτο παροχών που έρχεται και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη πει από το βήμα της Βουλής ότι εφόσον η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Πολάκη, εκείνος θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι με αυτήν την κίνηση, ο κ. Τσίπρας θέλει να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε ευκαιρία για μια μετωπική σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι γνωστό ότι το Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Πολάκη – με τον οποίο ο πρωθυπουργός πέρασε τις διακοπές την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στο Ρέθυμνο – ήθελε με μία κίνηση που αναγκάζει τους βουλευτές του σε συσπείρωση, να αποφύγει ενδεχόμενες διαρροές, που θα στοίχιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και επικοινωνιακά, λίγες ημέρες πριν από τη μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Είναι δεδομένη η προσπάθεια της κυβέρνησης να επενδύσει στο πακέτο κοινωνικών παροχών, για το οποίο κυβερνητικές πηγές έχουν αφήσει α διαρρεύσει ότι θα περιλαμβάνει τις 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την εφορία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ και άλλα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το πακέτο αυτό δεν έχει προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά είναι ο λόγος – μαζί με σενάρια διαχείρισης της διαφοράς των ευρωεκλογών αλλά και την πόλωση που επικρατεί ανεξαρτήτως ατζέντας – που έχει αναβιώσει για τα καλά σενάριο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.

Είναι δεδομένη η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές να αυξήσει την πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής. Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγείται και το μπρα ντε φερ μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία. Ο πρωθυπουργός, χωρίς μία κουβέντα για την ήττα των «αδελφών» Ποδέμος έσπευσε να συγχαρεί τον Πέδρο Σάντσεθ και να «μεταφέρει» στην Ελλάδα το μήνυμα της συντριβής της ισπανικής Δεξιάς, προκαλώντας έτσι την σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής αλλά και τα ειρωνικά σχόλια τη ΝΔ. «Έτσι που πάει, θα δηλώσει την ικανοποίηση του για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής», δήλωσε ενδεικτικά για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης.

Εξελίξεις στην υπόθεση Novartis

Αύριο το πρωί, έγινε γνωστό ότι καλείται για ανωμοτί εξηγήσεις από την εισαγγελία Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση της Novartis. Πρόκειται για το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που καλείται να εξεταστεί με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης για την διερευνώμενη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, για το οποίο – κατόπιν και αιτήματος του ιδίου -  η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει την άρση της ασυλίας του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λοβέρδος έχει δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη – η οποία προσφάτως ανανέωσε τη θητεία της για δύο ακόμα χρόνια -  προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία και να προετοιμάσει τις έγγραφες εξηγήσεις του. Σε ότι αφορά τη διαδικασία, αυτό που προβλέπεται είναι πως όταν ο κ. Λοβέρδος καταθέσει το υπόμνημα με τις εξηγήσεις του, τότε η εισαγγελέας θα κρίνει εάν θα ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη ή θα αρχειοθετήσει τη δικογραφία, κατά το μέρος που τον αφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται αρχειοθετήσεις για τα τέσσερα από τα πέντε πρόσωπα που απομένουν (Α. Σαμαράς, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Στουρνάρας, Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Σαλμάς), ενώ επεστράφη από τη Βουλή στην εισαγγελία Διαφθοράς η δικογραφία  για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά. Η συγκεκριμένη δικογραφία δεν αφορά στην υπόθεση Novartis, αλλά στην υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων. Η δικογραφία εστάλη στην εισαγγελία Διαφθοράς  μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στη Βουλή για άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού. Όπως αναφέρουν πληροφορίες μετά την άρση της ασυλίας και τη διαβίβαση του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη είναι θέμα ημερών η αποστολή κλήσης προς παροχή εξηγήσεων και στον κ. Σαλμά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή