Πέθανε ο διάσημος σκηνοθέτης Τζον Σίνγκλετον

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 19:37
UPD:20:37
A- A A+
Ο σκηνοθέτης Τζον Σίνγκλετον, γνωστός για την ταινία «Boyz N The Hood», πέθανε σε ηλικία 51 ετών, έπειτα από την απόφαση της οικογένειάς του να βγει από την μηχανική υποστήριξη που τον κρατούσε στη ζωή, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο Λος Άντζελες στις 17 Απριλίου. 
 
Ο Τζον Σίνγκλετον είχε γεννηθεί στις νότιες συνοικίες του Λος Άντζελες και ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και σεναρίου το 1992 για την ταινία «Boyz n the Hood». Επίσης, ήταν και ο νεαρότερος υποψήφιος δημιουργός καθώς τότε ήταν μόλις 24 ετών. 
 

Ο Σίνγκλετον μεγάλωσε σε μία περιοχή με μεγάλη εγκληματικότητα, πόλεμο συμμοριών και εμπόριο ναρκωτικών. Αυτά περιέγραφε το σενάριο της ταινίας ««Boyz N The Hood», το οποίο έγραψε ο ίδιος όταν ήταν φοιτητής, το 1992,  στη σχολή κινηματογράφου του περίφημου USC (University of Southern California).

Όταν αποφοίτησε, υπέγραψε συμβόλαιο με την πιο γνωστή εταιρεία ταλέντων στο Χόλυγουντ. Έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει την ταινία που ήθελε, η οποία του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας.

«Ζούσα αυτά που έδειχνε η ταινία πριν καν σκεφτώ να τη γυρίσω», είχε δηλώσει στην επέτειο των 25 χρόνων μετά την προβολή της. Αργότερα, σκηνοθέτησε τις ταινίες «2 Fast 2 Furious» (Μαχητές των Δρόμων 2), το 2003,  «Shaft - Ο μαύρος πάνθηρας», «Rosewood», «Baby Boy» κ.ά..

EPA/ETIENNE LAURENT

Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την τηλεόραση, στον ρόλο του σκηνοθέτη, του παραγωγού και του σεναριογράφου σε γνωστές σειρές, ενώ γύρισε και βιντεοκλίπ του Μάικλ Τζάκσον, της Τζάνετ Τζάκσον και του Τουπάκ Σακούρ. Το 2003, έλαβε το δικό του αστέρι στη λεωφόρο των αστέρων στο Χόλυγουντ. Σε όλη του την καριέρα, πρόβαλε το έργο, τη ζωή και τα προβλήματα των μαύρων στις ΗΠΑ, ενώ συνεργάστηκε με μερικούς από τους σπουδαιότερους Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς