Οι διεθνείς αντιδράσεις για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 16:19
UPD:21:01
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Την κατάσταση που εξελίσσεται στη Βενεζουέλα, μετά την κίνηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, να ξεκινήσει την «τελική φάση» του σχεδίου του για την απομάκρυνση του Βενεζουελάνου προέδρου Νικολάς Μαδούρο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, καλώντας τους πολίτες και τον στρατό να τον στηρίξουν στην προσπάθειά του, παρακολουθεί στενά η παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σε ηλεκτρονικό μηνυμά της ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα». 

«Σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία», έγραψε σε ένα τουίτ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπολτον εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό για υποστήριξη αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κάλεσε τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι FANB πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες με τον λαό της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον σε ένα τουίτ αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Η Ρωσία σύμμαχος του Ν. Μαδούρο, συζήτησε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα στην προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Ρώσος Προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, «στη συνάντηση δόθηκε μεγάλη προσοχή και συζητήθηκαν εκτενώς οι σημερινές εξελίξεις στη Βενεζουέλα». 

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές. Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση»

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Από την πλευρά της, η Ισπανία δια της εκπροσώπου της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα δήλωσε σήμερα ότι «δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στον λαό της Βενεζουέλας ο οποίος έχει περιέλθει «σε κατάσταση δουλείας από έναν δικτάτορα», την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κήρυττε την έναρξη της τελικής φάσης της επιχείρισης για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και ζητούσε τη στήριξη του στρατού.

«Η Βραζιλία στέκει αλληλέγγυα με τον βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει και έχει υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα ο οποίος στηρίζεται από το PT, το PSOL (σ.σ. αριστερά κόμματα της Βρζιλίας) και τους ιδεολογικούς συμμάχους τους», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος. Ο Μπολσονάρου ευχήθηκε επίσης το "αδελφό έθνος» να «ζήσει τελικά σε μια πραγματική δημοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα. Ο Αραούζου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει από τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες και τον στρατό της Βενεζουέλας «να πάρουν το σωστό μέρος της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία του Νικολά Μαδούρο» και ζήτησε  έκτακτη σύγκλιση της «ομάδας της Λίμας» (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή).

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανάφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι «οι προδότες χρησιμοποιούν στρατεύματα και αστυνομικούς με όπλα σε δημόσιο δρόμο στην πόλη με σκοπό να σκορπίσουν αγωνία και τρόμο» και απέρριψε «αυτό το πραξικόπημα που επιχειρεί να γεμίσει τη χώρα με βία».

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες ότι διαπράττονται απόπειρες κατά της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα. Τασσόμαστε κατά της απόπειρας αλλαγής νομίμων κυβερνήσεων μέσω μη δημοκρατικών μεθόδων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

Λίγες ώρες μετά και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα με μήνυμά του στο Twitter "την απόπειρα πραξικοπήματος" από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

"Ως χώρα που έχουμε δώσει μάχη εναντίον των πραξικοπημάτων και γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν τα πραξικοπήματα, καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα" έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, στενός σύμμαχος του Μαδούρο. "Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές επιλογές των Βενεζουελάνων", σημείωσε χαρακτηριστικά

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή