Κ. Καραμανλής: Η πολιτική μας ανταποκρίνεται στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ελληνίδες

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 14:23
UPD:14:25
A- A A+

Για σημαντικό έλλειμμα στη διαδικασία προώθησης της ισότητας ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες, ειδικά στη χώρα μας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας από το βήμα της Βουλής με την ευκαιρία της συπλήρωσης 50 χρόνων από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τις Ελληνίδες.

Όπως αναγνώρισε ο κ. Καραμανλής, «είμαστε στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματικότητα, στην εργασία, στην επαγγελματική ανέλιξη, αλλά και τη δημόσια ζωή». «Γι αυτό ακριβώς», τόνισε, «με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, προωθήθηκε, στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, ειδική ρύθμιση στο άρθρο 116, που διευκρινίζει ότι "δεν αποτελεί διάκριση φύλου η λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας, μεταξύ ανδρών και γυναικών". Προστίθεται, μάλιστα, ότι "το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων, που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών"».

Το συμπέρασμα είναι πλέον κοινό, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός: «Οφείλουμε να αναζητούμε διαρκώς, όχι μόνον θεσμικά μέτρα, αλλά και πρακτικούς τρόπους, ικανούς να στηρίξουν την ευρύτερη συμμετοχή της γυναίκας τόσο στο δημόσιο βίο, όσο και στην απασχόληση. Αυτό, άλλωστε, υπαγορεύεται και από τους στόχους που έχει ορίσει, για το 2010, η Στρατηγική της Λισσαβόνας».

«Ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Ότι η σύγχρονη Ελληνίδα έχει, πλέον, ύστερα από μεγάλες και επίμονες προσπάθειες, τη δυνατότητα να κατακτά επάξια τη θέση που της αξίζει στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ανταποκρίνεται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ελληνίδες - αιτήματα που όπως είπε είναι απόλυτα ταυτισμένα με βασικούς στόχους της πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκροτημένο Πρόγραμμα Δράσης, που αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους άξονες:

1ον: Την αλλαγή -μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας- των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.

2ον: Την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την πρόληψη, αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων, με θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά.

3ον: Την κάλυψη του ελλείμματος ισότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας.

4ον: Την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή