Από τον Φράνκο στο Vox

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 12:00
REUTERS/SUSANA VERA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Άλλο ένα ανησυχητικό μήνυμα έρχεται από τις εκλογές στην Ισπανία. Δεν είναι βέβαια άλλο από τη μεγάλη εκλογική επιτυχία των νοσταλγών του Φράνκο, του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

To ακροδεξιό Vox συγκέντρωσε πάνω από 10% και καταλαμβάνει 24 έδρες στην ισπανική βουλή. Επιπλέον το Vox ευθύνεται σχεδόν για την απώλεια των μισών περίπου εδρών που κατείχε το Λαϊκό Κόμμα, που ήταν και ο μεγάλος χαμένος των ισπανικών εκλογών.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο της ισπανικής ακροδεξιάς έπαιξε η κρίση στην Καταλονία και η απόφαση των Καταλανών στο δημοψήφισμα του 2017 να προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίησή τους και την απόσχιση από το ισπανικό κράτος.

Το Vox είναι υπέρμαχος της σκληρής γραμμής απέναντι στην Καταλονία, σε αντίθεση με κάποια διάθεση συμβιβασμού που επιδεικνύει ο νικητής των προχθεσινών ισπανικών εκλογών, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ. Οι οπαδοί του VOX φώναζαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις «ο Πουτζδεμόν στη φυλακή», καταφερόμενοι κατά του φυγόδικου πρώην ηγέτη της Καταλονίας και οργανωτή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι νοσταλγοί του Φράνκο έχουν επίσης μία σκληρή αντιφεμινιστική ατζέντα. Θέλουν να καταργήσουν τους νόμους που αφορούν τη βιαιοπραγία κατά των γυναικών, είναι αντίθετοι στις αμβλώσεις και στον γάμο ανθρώπων του ιδίου φύλου.  Επιδιώκουν με άλλα λόγια να γυρίσουν πίσω την Ισπανία και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, στο βαθύ σκοτάδι του παρελθόντος.

Παρά το γεγονός ότι το Vox, μαζί με το Λαϊκό Κόμμα και του Ciutadadanos δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού -σενάριο το οποίο έπαιζε πολύ έντονα προεκλογικά- αναδεικνύεται σε επικίνδυνο πολιτικά παίκτη.

Η επιστροφή του φρανκισμού στην Ισπανία συμπίπτει με την ευρύτερη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την προσπάθεια κάθαρσης από το άγος του φασισμού. Ο επικεφαλής της Λέγκα στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου συγκυβερνά με τα Πέντε Αστέρια, αρνήθηκε σε πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ να καταδικάσει τον Μουσολίνι και τον φασισμό.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, επιχείρησε πρόσφατα να αθωώσει τον Μουσολίνι και τον ιταλικό φασισμό, λέγοντας πως έκανε και καλά πράγματα για την Ιταλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή