ΗΠΑ: Φυλάκιση 18 μηνών στη Ρωσίδα που κατηγορήθηκε για συνωμοσία

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 19:46
UPD:19:49
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε σήμερα η Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα, η οποία είχε δηλώσει ένοχη για «συνωμοσία», με στόχο «να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας» στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο της Ουάσινγκτον που εξέταζε την υπόθεση καταδίκασε την 30χρονη στην ποινή αυτή με το σκεπτικό ότι χρησιμοποίησε τους δεσμούς της με την NRA, το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, για να διεισδύσει στον πολιτικό μηχανισμό. Η Μπούτινα είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2018.

Οι εισαγγελικές αρχές εξήγησαν ότι πρότειναν αυτή τη σχετικά μικρή ποινή επειδή μετά τη σύλληψή της συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές. Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε ένοχη στην κατηγορία ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης χώρας χωρίς να έχει ενημερώσει επισήμως την κυβέρνηση.

Οι δικηγόροι της Μπούτινα επισήμαναν ότι η πελάτισσά τους έχει ήδη κρατηθεί εννέα μήνες στη φυλακή και ζήτησαν να απελαθεί στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση της ποινής της. «Η Μαρία κατηγορείται ότι ασκούσε παράλληλη διπλωματία κι έκανε λόμπινγκ στη διάρκεια συνεδρίων» σημείωσε ένας εκ των συνηγόρων της.

Η Ρωσία από την πλευρά της μιλά για «αβάσιμες» κατηγορίες και «πολιτική δίωξη».

Η Μαρία Μπούτινα, που κατάγεται από τη Σιβηρία, ξεκίνησε τη δράση της το 2014, ως μέλος μιας ρωσικής οργάνωσης υπέρ της οπλοκατοχής. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλε το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στη Ρωσία και συχνά πόσταρε φωτογραφίες της όπου εμφανιζόταν να κρατάει όπλα.

Το 2015, όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της NRA.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Μπούτινα εργαζόταν υπό τις οδηγίες του Αλεξάντρ Τόρτσιν, ενός πολιτικού που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. Η αμερικανική δικαιοσύνη εκτιμά ότι, παρότι δεν διαπιστώθηκε να είχε κάποια σχέση με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Μπούτινα αποτελούσε μέρος της συνωμοσίας του Κρεμλίνου για να διεισδύσει και να διαταράξει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ιδίως στις εκλογές του 2016.

Η υπόθεση, πάντως, δεν φαίνεται να συνδέεται με την πολυπλόκαμη έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Sputnik, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή