Πούτιν και Κιμ υπόσχονται ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Β. Κορέας

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 13:28
UPD:15:54
REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV
A- A A+

Με τη δέσμευση ότι θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσης των κρατών τους - όπως είχε προανναγελθεί – έληξε η δίωρη Σύνοδος Κορυφής του Ρώσου προέδρου και του βορειοκορεάτη ηγέτη, στο Βλαδιβοστόκ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφερθηκε επίσης να βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Πιονγιάνγκ με την Ουάσιγκτον για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Είχαμε μόλις μία αρκετά ουσιαστική συζήτηση ένας προς έναν», δήλωσε ο Πούτιν αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου. «Μπορέσαμε να συζητήσουμε την ιστορία των σχέσεών μας. Επίσης μιλήσαμε για το παρόν και τις προοπικές ανάπτυξης διμερών σχέσεων. Φυσικά, συζητήσαμε την κατάσταση και στην κορεατική χερσόνησο, πρόσθεσε.

EURONEWS

Ο σεβασμός του «διεθνούς δικαίου» και όχι «του δικαίου του ισχυρότερου» θα επιτρέψει μια επίλυση της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Πούτιν.

«Το πιο σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την ισχύ του διεθνούς δικαίου και να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου το διεθνές δίκαιο, και όχι πλέον το δίκαιο του ισχυρότερου, θα καθορίζει τις διεθνείς υποθέσεις», πρόσθεσε.

«Πολύ σημαντικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν τη σύναψη κάποιας επίσημης συμφωνίας. Το φιλικό κλίμα ωστόσο στο οποίο διενεργήθηκε και ολοκληρώθηκε η Σύνοδος έρχεται σε αντίθεση με την αποτυχημένη Σύνοδο του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στόχος του Κιμ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν να αναζητήσει κυρίως τη διπλωματική στήριξη της Ρωσίας αφότου οι διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ κατέρρευσαν και να αποδείξει ότι το οικονομικό μέλλον της Βόρεια Κορέας δεν εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα αποχωρήσει αύριο από το Βλαδιβοστόκ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή