Γρίπη των πτηνών - Αυστηροί έλεγχοι στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 13:34
A- A A+

Αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται από τις τελωνειακές αρχές στα ελληνοαλβανικά σύνορα κατά τις εισαγωγές προιόντων ζωικής προέλευσης από την Αλβανία.

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέχεια προηγούμενων διαταγών της για το ίδιο θέμα, εξέδωσε νέα επείγουσα διαταγή σχετικά με το κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτο πουλερικό στη περιοχή των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τη διαταγή:

- Καλούνται οι Τελωνειακές Αρχές των Ελληνοαλβανικών συνόρων, δηλαδή τα Τελωνεία Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Μαυροματίου, Κακαβιάς, Μέρτζανης και Κρυσταλλοπηγής να τηρούν πιστά και σχολαστικά τις ισχύουσες διατάξεις , τόσο τις εθνικές όσο και τις κοινοτικές, αναφορικά με τις εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης από Αλβανία (κυρίως κάθε είδους αποστολές ως και τις αποσκευές των επιβατών, αλλά και τις μικροποσότητες που μεταφέρονται με τις χειραποσκευές των διερχομένων ταξιδιωτών).

- Επισημαίνεται ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στο μέγιστο βαθμό , λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία θεωρείται ότι συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

- Ζητήθηκε η συνεχής επαφή και συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των συνοριακών σταθμών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας έχει αναρτηθεί ενημερωτική αφίσα σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής κάθε είδους πτηνών ή άλλων προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά.

Επίσης με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού, Αντώνη Μπέζα, ο γενικός διευθυντής Τελωνείων θα επισκεφτεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή τα ανωτέρω τελωνεία, προκειμένου να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων και να ευαισθητοποιήσει τους υπαλλήλους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή