Γρίπη των πτηνών - Σε καραντίνα το χωριό Τσούκα στην Αλβανία

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 13:43
A- A A+

Σε καραντίνα τέθηκε από σήμερα και για ένα μήνα το χωριό Τσούκα, στην περιοχή των Αγίων Σαράντα. Στο χωριό Τσούκα εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο -μετά από αναλύσεις σε βρετανικά εργαστήρια- κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Αλβανία.

Στις πύλες του χωριού έχουν εγκατασταθεί συνεργεία απολύμανσης με συσκευές ψεκασμού,ενώ έχει απαγορευτεί η διακίνηση κτηνοτροφικών προϊόντων και πουλερικών.

Οι αλβανικές αρχές έχουν «σφραγίσει» την περιοχή σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, ενώ αναμένεται να ληφθούν δείγματα από πτηνά, ζώα αλλά και κατοίκους, προκειμένου να σταλούν σε εργαστήρια για αναλύσεις.

Χθες βράδυ συγκεντρώθηκαν και θανατώθηκαν περισσότερα από 650 οικόσιτα πουλερικά, ενώ μόνο στην Τσούκα αναμένεται να σφαγούν περισσότερα από 4.500 πουλερικά. Η αποστολή ειδικών δυνάμεων για την εξόντωση των πουλερικών κρίθηκε αναγκαία καθώς οι κάτοικοι της Τσούκας αντιδρούν έντονα στο μέτρο προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η πτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι τον τελευταίο μήνα έως και τον εντοπισμό της νεκρής κότας, δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η αλβανική κυβέρνηση άρχισε εκστρατεία προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι την παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας, Γεμίν Γκιάνα, ανακοίνωσε ότι τον τελευταίο μήνα έχουν εντοπιστεί και άλλα νεκρά πτηνά σε δέκα σημεία σε όλη τη χώρα. Τα πτηνά δεν ήταν αποδημητικά και στην πλειονότητα τους επρόκειτο για οικόσιτα πουλερικά. Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή