'Ολι Ρεν: Αναμένεται οτι η Τουρκία θα υλοποιήσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας

Συνάντηση με τη υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 14:21
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει οτι η Τουρκία θα υλοποιήσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, τόνισε σήμερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως διευκρίνισε, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι τμήμα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και σημαίνει ελεύθερη πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα κυπριακά σκάφη.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με αυτή την υποχρέωση, καθώς και με την υποχρέωσή της να συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για την επανένωση της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε στον ευρωπαίο Επίτροπο την εποικοδομητική στάση που έχει δείξει η Ελλάδα ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και υπογράμμισε οτι από την ίδια την ¶γκυρα εξαρτάται η πρόοδος ικανοποίησης των κριτηρίων, των υποχρεώσεων και των προαπαιτούμενων – στα οποία συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ερωτηθείς για τις πιθανές συνέπειες από τη μη συμμόρφωση της γείτονος, ο κ.Ρεν τόνισε οτι «δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση, άλλωστε η Τουρκία, έχει αυτή τη στιγμή όλες τις δυνατότητες να αποφύγει τις κακές εξελίξεις», αφενός επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της, ικανοποιώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις, πρώτον για την εφαρμογή ενός κράτους δικαίου στην καθημερινή ζωή και δεύτερον, τις δεσμεύσεις της ως προς το Πρωτόκολλο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ρεν υπενθύμισε οτι στα τέλη του 2006 η πρόοδος αυτή θα αξιολογηθεί «με τον γνωστό αυστηρό τρόπο» που ακολουθεί πάντοτε η Κομισιόν.

Εξάλλου, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Ρεν συζήτησαν εκτενώς τα θέματα της διεύρυνσης και, όπως σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, είναι γνωστό ότι στην κοινή γνώμη υπάρχει ένας προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία και τα όρια της διεύρυνσης της Ε.Ε.. Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η διεύρυνση πρέπει να συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα, γιατί αυτό θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ειρήνη, την πρόοδο και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δ.Βαλκανίων.

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν ανέφερε οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά την συμβολή και το ρόλο της Ελλάδας ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε οτι η επόμενη διεύρυνση αφορά τη Ν.Α. Ευρώπη, όπου πρέπει η ΕΕ να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή