Το αδιέξοδο του Brexit και το φαινόμενο Νάιτζελ Φάρατζ

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 13:11
UPD:13:14
REUTERS/Eddie Keogh
A- A A+

Οι διακομματικές συνομιλίες άρχισαν ξανά. Οι Εργατικοί κατηγορούν την Τερέζα Μέι για απροθυμία σε οποιονδήποτε συμβιβασμό και η Ντάουνινγκ Στριτ τους Εργατικούς για χρονοτριβή. Στο αδιέξοδο του Brexit ωστόσο έρχεται να προστεθεί ένα νέο στοιχείο που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση: η δυναμική επιστροφή του ευρωσκεπιτικιστή πρώην προέδρου του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.  

Με τη σημαία της «προδοσίας», ο Φάρατζ επέστρεψε στη διεθνή πολιτική σκηνή, παροτρύνοντας τους Βρετανούς ψηφοφόρους να τιμωρήσει την πολιτική τάξη στις ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου. Μέσα σε λίγες μέρες, το κόμμα του, το Brexit, κατάφερε να εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις, αφήνοντας πίσω του και τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Το κόμμα του Φάρατζ συγκεντρώνει ποσοστό 27% στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνώντας τους Εργατικούς (22%) και τους Συντηρητικούς (15%), δείχνει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που διενεργήθηκε στις 15-16 Απριλίου σε δείγμα 1.855 Βρετανών.

Εάν ο Φάρατζ καταφέρει όντως να πείσει τους Βρετανούς ως «σωτήρας» του Brexit – έπειτα από δύο αναβολές και τρεις αποτυχημένες απόπειρες της Μέι να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων – θα είναι η δεύτερη φορά στη σύγχρονη βρετανική ιστορία που ούτε οι Συντηρητικοι ούτε οι Εργατικοί κερδίζουν σε εκλογική μάχη. Η πρώτη φορά ήταν το 2014, πάλι με τον Νάιτζελ Φάρατζ, επίσης στις ευρωεκλογές.  

Πολιτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι μία νίκη του Φάρατζ στις ευρωεκλογές θα έχει συνέπειες πολύ σοβαρότερες συνέπειες του Brexit, ενισχύοντας τον σκληρό δεξιό πυρήνα του Συντηρητικού Κόμματος – τα μέλη του οποίου ασφαλώς θα θεωρήσουν το αποτέλεσμα ως εντολή για σκληρό Brexit.

Υπάρχει ένα κόμμα το οποίο μπορεί ενδεχομένως να ανακόψει την πορεία του Φάρατζ. Και αυτό είναι το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κονταροχτυπιέται με το Brexit του Φάρατζ για την πρώτη θέση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή