Κορωνιάς: Πράξαμε το καθήκον μας στο ακέραιο (2)

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 14:52
A- A A+

Την ενόχλησή του για τις παρατηρήσεις της ΑΔΑΕ που δημοσιεύθηκαν μια μέρα πριν την παρουσία του στη Βουλή, εξέφρασε κατά την κατάθεσή του στην αρμοδια επιτροπή της Βουλής, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς.

Σχολίασε ωστόσο μέρος της έκθεσης της Αρχής, λέγοντας ότι αυτός που διεισδύει στο λογισμικό των συνακροάσεων ενδιαφέρεται να διεισδύει στο σύστημα της Έρικσον. Αυτό το σύστημα, συνέχισε, μπορεί να παραμετροποιηθεί και να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που διαθέτουν το πρόγραμμα της Έρικσον. Διερωτήθηκε επίσης, ποιά πολιτική νόμιμης παρακολούθησης πρέπει να ακολουθήσουμε, όταν το παρείσακτο λογισμικό μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα εάν έχει ενεργοποιηθεί το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων.

Στην κατάθεσή του ο κ. Κορωνιάς μίλησε διεξοδικά για τα βήματα που ακολούθησε, από τη στιγμή που η Vodafone αντιλήφθηκε τη λειτουργία του παρείσακτου λογισμικού, έως τη στιγμή που ενημέρωσε την κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε, από την ώρα που διαπιστώθηκε ότι στον κατάλογο των παρακολουθουμένων ήταν και το όνομα του πρωθυπουργού κρίναμε ότι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Πράξαμε το καθήκον μας, τόνισε ο κ. Κορωνιάς και τόνισε ότι ζήτησε την απομάκρυνση του λογισμικού για να προστατευτούν τα δικαιώματα των συνδρομητών, σημειώνοντας ότι δεν διαγράφηκε κανένα ίχνος. Τηρήσαμε εθνική στάση και δεν ζητήσαμε από την Έρικσον απλά να λύσει το πρόβλημα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο κ. Κορωνιάς δήλωσε: «Πηγαίνοντας στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, αρχισε μία απόρρητη διαδικασία. Μου ζητήθηκε να μην ενημερώσω».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είπε ότι έθεσε ως κεντρικά ζητήματα το πώς είναι δυνατό κάποιος να διεισδύει στη Βόνταφον, η οποία είναι η δεύτερη στην Ευρώπη και η τέταρτη στον κόσμο με διεθνή πιστοποιητικά ασφαλείας, καθώς και το συνολικό θέμα ασφαλείας στην Ελλάδα και σε τομείς όπως η ¶μυνα, το σύστημα ΤΑΞΙΣ του υπουργείου Οικονομικών και οι Τράπεζες.

Για το «ατυχές», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, ο κ. Κορωνιάς δήλωσε ότι το ανέφερε στους υπουργούς και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζοντας ότι έθεσε εαυτόν και την εταιρεία στη διάθεση της έρευνας, αφού υπήρξε χρονική σύμπτωση της υπόθεσης αυτής με την ενημέρωση της κυβέρνησης για τις υποκλοπές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή