Το πρώτο από τη νέα γενιά αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων της παρουσίασε την Τρίτη η Κίνα, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρέστη σε μεγάλης κλίμακας ναυτική παρέλαση για την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση του ναυτικού της χώρας.
Όπως σημειώνει το Reuters, ο πρόεδρος Σι επιβλέπει ένα ευρύτατο σχέδιο εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη stealth μαχητικών και αεροπλανοφόρων- με το ναυτικό να επωφελείται ιδιαίτερα, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία επιδιώκει την προβολή ισχύος πέρα από τις ακτές της και την προστασία των εμπορικών οδών και υπερπόντιων συμφερόντων της. Υπενθυμίζεται πως η Κίνα αυξάνει την παρουσία της στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα και γύρω από την Ταϊβάν.
Αφού επιβιβάστηκε στο αντιτορπιλικό «Σινίνγκ», ο πρόεδρος Σι παρακολούθησε την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν κινεζικά και ξένα πλοία, στα ανοιχτά του Κινγκντάο. Σε αυτήν ήταν παρόν και το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ», το πρώην σοβιετικό «Βάριαγκ», το οποίο αγοράστηκε ημιτελές από την Ουκρανία το 1998 και ολοκληρώθηκε στην Κίνα. Επίσης, η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες του «Ναντσάνγκ», του πρώτου μιας σειράς αντιτορπιλικών άνω των 10.000 τόνων. Σύμφωνα με τη South China Morning Post, η εν λόγω κλάση αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων, Type 055, αποτελεί τη μεγαλύτερη κλάση αντιτορπιλικού στην Ασία, και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα κινεζικά αεροπλανοφόρα. Σημειώνεται πως το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κλάση ως «καταδρομικό» αντί για αντιτορπιλικό.
Στην παρέλαση συμμετείχαν και υποβρύχια, με την Κίνα να έχει ανακοινώσει προηγουμένως πως θα εμφανίζονταν και πυρηνικά υποβρύχια. Σύμφωνα με τον Κόλιν Κοχ, ειδικό σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας στη Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο υποβρύχιο που εμφανίστηκε ήταν μια τροποποιημένη έκδοση των υπαρχόντων πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης «Τζιν».
Από την παρέλαση απουσίαζε το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το πρώτο της κλάσης Type 001A, εκτοπίσματος 77.000 τόνων, που έχει ναυπηγηθεί πλήρως στην Κίνα. Ωστόσο η κινεζική τηλεόραση έδειξε βίντεο με αεροσκάφη να απογειώνονται από το σκάφος, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών του. Στην ουσία αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του «Λιαονίνγκ», (το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς), και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 31 κόμβων (57 χλμ/ ώρα) και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία μέσα στο τρέχον έτος.