Κόντρα σε υψηλούς τόνους ανάμεσα σε Σ. Αναγνωστοπούλου- Μ. Βορίδη για το Ν/Σ της Παιδείας

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 14:02
UPD:14:16
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή. 

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξισωτισμό, εθνομηδενισμό, επίθεση στις θρησκευτικές αξίες, αλλά και «ρουσφέτια». «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πράγματα στοχευμένα, υλοποιώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο που υπηρετεί τα αξιακά προτάγματά της. Ο εξισωτισμός είναι η βασική αντίληψη στις παρεμβάσεις της» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως εξαπολύει επίθεση στα ιδιωτικά σχολεία με το επιχείρημα της ταξικότητας απέναντι στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. 

Άσκησε επίσης έντονη κριτική στις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν δεκτές από τον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για ικανοποίηση ρουσφετιών εκλογικής πελατείας. «Για λόγους ιδεολογικούς και ορθολογικούς εκφράζουμε τη σταθερή μας αντίθεση σε αυτό το νομοσχέδιο» ξεκαθάρισε. 

Η παρέμβασή του πυροδότησε την έντονη αντίδραση της κ. Αναγνωστοπούλου. «Ο κ. Βορίδης έδωσε τον πραγματικό αξιακό άξονα της ΝΔ. Για εμάς η αριστεία είναι όταν μπορεί να συνδέεται με τις μεγάλες μάζες της κοινωνίας και όχι να είναι απομονωμένη από όλη την κοινωνία. Δεν είναι εξισωτισμός η κυβέρνηση να φροντίζει για τη δημόσια παιδεία. Είναι υποχρέωση της να το κάνει» είπε, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατηγορία περί εθνομηδενισμού.

Απαντώντας στην κριτική περί ρουσφετιών είπε: «Για τη ΝΔ είναι αποδόμηση η δημιουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι ρουσφετολογία που ένας υπουργός πιέζεται από τους βουλευτές του να το κάνει, ενώ δεν είναι όταν ένας υπουργός, κυβέρνηση ή κόμμα, πιέζεται από επιχειρηματίες για να φτιάξει ιδιωτικά πανεπιστήμια». 

Παράλληλα υποστήριξε η δημιουργία τμημάτων και σχολών στην περιφέρεια καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, είναι μοχλός ανάπτυξης. «Δεν είναι κακό. Οι τοπικές κοινωνίες δεν αγκάλιασαν τα ΤΕΙ μόνο για τα σουβλάκια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ποιος είναι αυτός που υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση και ποιος με στρατηγική και σχεδιασμό θέλει να της δώσει ώθηση; Διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν αλλά η δική σας ιδεολογία είναι ισοπεδωτική. Εσείς θέλετε την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ εμείς τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτή είναι η διαφορά μας», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως «ένα πολύ καλό πινγκ πονγκ που όμως δεν πείθει γιατί και τα δύο κόμματα είναι στο ίδιο τραπέζι της ΕΕ και του καπιταλισμού».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει στην ίδια ρότα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει στόχο ένα φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό και θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα να είναι παραδομένο ολοκληρωτικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή