Τι σχέση έχουν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα με τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία;

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 13:21
UPD:15:28
REUTERS/RITZAU SCANPIX
A- A A+

Σε αντίποινα για τους μαζικούς φόνους μουσουλμάνων στα τζαμιά του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, απέδωσε τα αίτια των αιματηρών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας, χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετήσει τα λεγόμενά του. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί από τις επιθέσεις ξεπερνούν τους 320.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες αποκάλυψαν πως αυτό που συνέβη στη Σρι Λάνκα διαπράχθηκε σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων του Κράιστσερτς», δήλωσε σε μία ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ο Ρουβάν Βιζεβαρντένε.

Οι δύο επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Νέα Ζηλανδία και χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικές σημειώθηκαν στις 15 Μαρτίου και είχαν ως αποτέλεσμα 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Πιθανότατα, ο υφυπουργός Άμυνας αναφερόταν σε σημείωμα των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε μέλη της κυβέρνησης δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις και το οποίο ανέφερε ότι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης που οργάνωσε τις επιθέσεις άρχισε να τροφοδοτεί τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «εξτρεμιστικό περιεχόμενο» μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς.

Ερευνητές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ωστόσο, σύμφωνα με την «Guardian», σημειώνουν ότι η σύνθετη φύση των επιθέσεων, καθώς και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε υποδηλώνει ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν αρκετούς μήνες πριν τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Σρι Λάνκα, 40 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις επιθέσεις. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας, πρόκειται για μέλη ενός ντόπιου ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει επίσης σήμερα ότι οι αρχές κρατούν και ανακρίνουν επίσης έναν Σύρο.

Δύο αδέλφια οι βομβιστές αυτοκτονίας σε ξενοδοχεία

Δύο αδέλφια από τη Σρι Λάνκα, μουσουλμάνοι, περιλαμβάνονται στους καμικάζι και έπαιξαν ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις που σκότωσαν περισσότερους από 320 ανθρώπους την Κυριακή του Πάσχα στη χώρα, σύμφωνα με πηγές της έρευνας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δύο αδελφοί, ηλικίας 20 και 30 ετών, ήταν από εύπορη οικογένεια και παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, λειτουργούσαν έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» και έπαιζαν ρόλο-κλειδί στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες.

Ωστόσο, η αστυνομία αγνοεί προς το παρόν αν οι επιθέσεις προέρχονται από έναν και μόνο πυρήνα ή από χωριστές, συντονισμένες μεταξύ τους, ομάδες. Κατά συνέπεια, προς το παρόν οι αρχές αγνοούν εάν οι δύο αδελφοί βρίσκονταν σε επαφή με άλλους καμικάζι.

Το Σάββατο, τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Ανατινάχθηκαν ο καθένας στο ξενοδοχείο του το επόμενο πρωί στον μπουφέ του πρωινού, σχεδόν την ίδια στιγμή.

Εθνικό πένθος

Σήμερα Τρίτη έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος από την κυβέρνηση και τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα, περί τις 8.30 τοπική ώρα (6.00 ώρα Ελλάδας), τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη νήσο, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα μουσικά τους προγράμματα. Η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες με απόφαση των αρχών.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, που έγινε στόχος της πρώτης βομβιστικής επίθεσης, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, με κεριά στα χέρια, ορισμένοι συγκρατώντας με μεγάλη δυσκολία δάκρυα και λυγμούς. Μόλις πέρασαν τα τρία λεπτά της απόλυτης σιωπής, το πλήθος άρχισε να προσεύχεται μεγαλόφωνα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή