Ισπανία: Η Καταλονία ανέβασε τους τόνους στο πρώτο ντιμπέιτ

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 11:23
UPD:11:26
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Με σκοπό να γοητεύσουν το 30% του εκλογικού σώματος, το οποίο παραμένει αναποφάσιστο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, οι τέσσερις ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της Ισπανίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό πλατό του κρατικού δικτύου RTVE.

Με επίκεντρο το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που αποτελεί και τον βασικό πυρήνα αυτής της εκλογικής διαμάχης, το χθεσινό ντιμπέιτ διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα των μετεκλογικών συνασπισμών.

Επί της ουσίας, νικητής δεν υπήρξε. Ούτε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προηγείται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, αλλά δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ούτε ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάμπλο Κασάδο, ούτε ο πρόεδρος των Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα ούτε και ο γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις των κομμάτων τους. Το ακροδεξιό Vox αποκλείστηκε από το ντιμπέιτ, με τη λογική ότι δεν εκπροσωπείται επίσημα στη βουλή.

Η τηλεμαχία των Ισπανών ηγετών, η οποία διήρκεσε 90 λεπτά και ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση, σχολιάζει η «Guardian», χωρίστηκε σε τέσσερις άξονες: φορολογία και εργασία, εκπαίδευση, συντάξεις και υγεία, εδαφικά ζητήματα και πιθανές συμμαχίες.

Επί των οικονομικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαφοροποίηση. Ο Κασάδο και ο Ριβέρα προσπάθησαν να παρουσιάσουν με μελανά χρώματα την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας και υποσχέθηκαν μείωση της φορολογίας και ταυτόχρονα τη δημιουργία δύο εκατ. θέσεων εργασίας. Ο Σάντσεθ από την πλευρά του χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την πρόταση αυτή. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση 22% του κατώτατου μισθού που πέτυχε η δική του κυβέρνηση.  

Στο σημείο ωστόσο που πραγματικά άναψαν τα αίματα ήταν όταν τέθηκε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Κασάδο και Ριβέρα επιτέθηκαν αμφότεροι στον Σάντσεθ, τον οποίον κατηγόρησαν ότι είναι δέσμιος των αποσχιστών, ενώ απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ιδέα «ανεξαρτησίας», όσων θέλουν «να διαλύσουν την Ισπανία».

Ο Σάντσεθ ωστόσο επανέλαβε την αντίρρησή του σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και έθεσε στους Ισπανούς το ερώτημα τι είδους χώρα θέλουν, «εάν θέλουμε να πάμε μπροστά ή πίσω». Ο Ιγκλέσιας όνισε ότι η Ισπανία πρέπει να αναγνωρίσει ότι αποτελείται από διάφορα έθνη.  

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, θεωρούνται από τις πιο διχαστικές από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, και επικεντρώνονται περισσότερο σε θέματα ταυτότητας – όπως η Καταλονία – και λιγότερο στην οικονομία.

Το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Καταλονία, το οποίο διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2017, κηρύχθηκε μεν παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια, αλλά κατάφερε βαρύ πλήγμα στην ισπανική πολιτική, το οποίο έχει το δικό του βάρος στις εκλογές της Κυριακής.

Εξίσου μείζον ζήτημα, για το οποίο ουδέν ουσιαστικό προέκυψε από το χθεσινό ντιμπέιτ, είναι οι μετεκλογικές συμφωνίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μία πιθανή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos. Ο ίδιος ο Ριβέρα ωστόσο το έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη και το ίδιο έκανε και χθες το βράδυ. Ο Σάντσεθ πάλι προτίμησε να μην απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του Ιγκλέσιας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας με τους Ciudadanos.

Οι τέσσερις υποψήφιοι για τις εκλογές της 28ης Απριλίου ανανέωσαν το τηλεοπτικό ραντεβού τους για απόψε, σε μία νέα τηλεμαχία που θα τους δώσει μία ακόμη ευκαιρία να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή